Hlavní obsah

Zelenského válečná móda udává trend

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Khaki trička a mikiny Volodymyra Zelenského se staly jedním ze symbolů. Hned po invazi odložil dobře střižené obleky a nasadil vlastní „Ze-styl“, kterého se drží už celý rok. Inspiroval i oděvní designéry, kteří ošacení ukrajinského prezidenta proměnili v žádaný trend.

Foto: ČTK/AP

Prezident Volodymyr Zelenskyj vzdává čest při hraní státní hymny během listopadové návštěvy v ukrajinském Chersonu

Článek

„Stál tam už v obleku a bílé košili a řekl: Začalo to…,“ vzpomínala v rozhovoru pro televizi TSN manželka Zelenského Olena na časné invazní ráno. Nikdy potom se už podle ní takto neoblékl. Na rozdíl od předchůdce Petra Porošenka Zelenskyj – ačkoli je vrchním velitelem ozbrojených sil – nenosí vojenské uniformy. Komentátoři ho za to chválí s tím, že je tak blíž k lidem a „nepřivlastňuje si slávu vojáků“. „Oblečením a stylem dává najevo jednotu s obyvateli,“ napsala agentura Unian.

Ukrajinci podle médií velmi bedlivě sledují prezidentův styl

I´M UKRAINIAN!

Běžným ošacením pro prezidenta se staly kapsáče, fleecové bundy, trička s trojzubcem či mikiny s kapucí a anglickým nápisem „I‘M UKRAINIAN! (Jsem Ukrajinec!). V nich natáčí své pravidelné projevy k občanům, schází se se zahraničními delegacemi a jezdí na frontu. „Téměř po všem, v čem se prezident objeví, je velká poptávka a stává se módním zbožím,“ napsal focus.ua. Fleecová bunda, kterou měl loni na sobě při návštěvě osvobozeného Chersonu, zmizela prý z internetových prodejen během jednoho dne.

Stylu Zelenskyj zůstal věrný i při návštěvě Bílého domu, při setkání s britským králem či projevech v Kongresu i britském parlamentu. „Místo smokingu a bílé košile si vzal khaki mikinu s trojzubcem… Samozřejmě záměrně porušil protokol, aby vizuálně připomněl hlavní účel své návštěvy,“ podotkl časopis ELLE.

Byl to rok bolesti, smutku a jednoty, letošek bude rokem vítězství, tvrdí Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Nosí oděvy a obuv řady amerických značek, ale stal se také tváří domácích výrobců. Ukrajinská firma M-TAC, jež se specializuje na tzv. taktickou výstroj, získala světový věhlas díky fleecové bundě, ve které vítal v Kyjevě Borise Johnsona, tehdy britského premiéra.

Bundu, kterou novináři označili za „ikonický kus“, totiž prezident dal do dražby na pomoc Ukrajině, aby získal peníze pro armádu. V aukci pořádané v Londýně pod hlavičkou Christie’s se vydražila za 90 tisíc britských liber (asi 2,6 mil. Kč). Prezident televizi ZDF přiznal, že „vojenský šatník“ má převážně z darů, které dostává od designérů i vojáků.

Ukrajinci podle médií velmi bedlivě sledují prezidentův styl. Věří prý, že až se znovu objeví v obleku, bude to znamenat, že Ukrajina zvítězila nad agresorem a už není ve válce.

Výraznou součástí Zelenského válečné garderoby jsou přitom trička s ukrajinským státním znakem od designérky Kateryny Kovalčukové, majitelky značky KateLab.

„Dvě trička – černé a khaki – jsem zabalila a poslala prezidentovi. Věřila jsem i nevěřila, že by se zásilka mohla k němu dostat, ale moc jsem si to přála. Za několik dnů jsem spatřila Volodymyra Oleksandrovyče (Zelenského) v ,mém‘ tričku. Oblékl si ho na stý den války. Byla jsem šťastná, plakala jsem. Škoda jen, že mé výrobky nosí za cenu války,“ říká.

Ze seriálu do války

Vystudoval právo na Kyjevské národní ekonomické univerzitě (1995–2000).
Pravidelně se účastnil populární humoristické televizní show KVN.
Proslavila jej hlavní role v komediálním TV seriálu Sluga narodu (Služebník lidu).
V seriálu hraje učitele dějepisu Vasilije Holoboroďka.
Ten se stává nesmírně populárním po neprozřetelném slovním výlevu na téma „politická realita“. Kandiduje v prezidentských volbách a vítězí.
Každodenním chlebem fiktivní hlavy státu „z lidu“ je čelit ­klientelismu, korupci, mocné hře oligarchů a rozkrádání státního majetku.

Zelenskyj: Návštěva amerického prezidenta se projeví na bojišti

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám