Hlavní obsah

Byl to rok bolesti, smutku a jednoty, letošek bude rokem vítězství, tvrdí Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to rok bolesti, smutku, víry, jednoty, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k prvnímu výročí invaze. Letošek bude podle něj rokem vítězství nad agresorem.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„24. února si miliony z nás vybraly: ne bílou vlajku, ale modro-žlutou. Ne útěk, ale setkání. Setkání s nepřítelem. Odpor a boj,“ řekl Zelenskyj a dodal: „A toto je rok naší nezničitelnosti. Víme, že to bude rok našeho vítězství!“

Hlava státu zdůraznila, že Ukrajina odolá všemu. Ať už to bude ostřelování, kazetové bomby, střely s plochou dráhou letu, drony, výpadky proudu, nebo zima. Ukrajinci jsou podle jeho slov silní.

„Jsme silní. Jsme připraveni na všechno. Vyhrajeme. Protože my jsme Ukrajina!“ řekl Zelenskyj a připomněl, že tato slova pronesl před rokem, ve svém prvním projevu od začátku invaze. „Nevěděli jsme, co bude zítra. Ale pochopili jsme, že musíme bojovat za každý zítřek!“ dodal.

Rok od invaze: Speciální debata Novinek z různých úhlů pohledu – 1. díl

Podcasty a pořady

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu přesně před rokem. Rozpoutal se nejhorší ozbrojený konflikt v Evropě od konce druhé světové války, který si podle odhadů vyžádal desetitisíce obětí na obou stranách a vyhnal miliony lidí z jejich domovů.

Moskva, která vpád do země nazvala „zvláštní vojenskou operací“, podle BBC očekávala, že boje potrvají několik dní. Narazila však na houževnatý odpor Ukrajinců. Z řady okupovaných míst se v průběhu roku její vojska pod náporem ukrajinské armády stáhla, boje se nyní odehrávají zejména na východě země.

Průměrná délka života vojáka u Bachmutu jsou čtyři hodiny, tvrdí bývalý mariňák

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám