Hlavní obsah

Zelenského dekret o ruských územích obývaných Ukrajinci rozpálil Medvěděva doběla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dekret ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, v němž se píše o územích Ruské federace historicky obývaných Ukrajinci, reagoval v pondělí ruský exprezident Dmitrij Medvěděv. O ukrajinském prezidentovi se na svém telegramovém účtu vyjádřil jako o „nejvyšším narkomanovi“ a připsal poznámku o šňupání „dvojité dávky“.

Foto: ČTK

Ruský exprezident Dmitrij Medvěděv

Článek

Ukrajinský dekret se podle webu Obozrevatel.com týká Krasnodarského regionu, Bělgorodské oblasti, Brjanské oblasti, Voroněžské oblasti, Kurské oblasti a Rostovské oblasti v Ruské federaci.

Zelenskyj v něm zdůraznil, že Rusko po staletí systematicky páchalo a nadále páchá akce směřující k ničení národní identity, utlačování Ukrajinců a porušování jejich práv a svobod. Nařídil také prostudovat politiku nucené rusifikace, politických represí a deportací Ukrajinců.

Zelenského u moci nenecháme, prohlásil Lavrov

Válka na Ukrajině
Foto: Profimedia.cz

Fotografie exprezidenta Dmitrije Medvěděva a šéfa Kremlu Vladimira Putina jsou v baru Arcadia v ukrajinské Oděse součástí terče pro šipky

To vše Medvěděva rozpálilo doběla, což se neobešlo bez spršky obvinění na adresu Zelenského a Ukrajinců.

„Nejvyšší ukrajinský narkoman udělal jednoduchý propagandistický trik, aby zakryl neúspěch na frontě. Bezostyšně nasál dvojitou dávku a podepsal dekret o územních nárocích vůči Rusku na území ‚historicky obývaném Ukrajinci‘. Tady není co komentovat, jelikož Ukrajinci jsou Rusové a Malá Rus je součástí Ruska. A nastal čas, aby nejvyšší Ukrajinec skončil. Jinak se můžeme dočkat toho, že příště anektuje Kanadu,“ poznamenal jízlivě na Telegramu ruský exprezident.

Označování Zelenského za narkomana je jedním z narativů šířených ruskou propagandou. Exprezident Medvěděv, s nímž se Vladimir Putin střídal ve funkci prezidenta a premiéra, se v posledních letech ujal role „enfant terrible“ ruské zahraniční politiky a často zkouší, kam až může zajít. Jeho vyjádření na adresu Ukrajiny, její armády a politických představitelů často obsahují výhrůžky jadernými zbraněmi i urážky.

Rusko již skoro dva roky útočí na Ukrajinu a část jejího území prohlašuje za svoji součást. Při obhajování invaze se mimo jiné zaštiťuje obranou práv Rusů v sousední zemi.

Pětisetletá nadvláda Západu se chýlí ke konci, chvástá se Lavrov

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám