Hlavní obsah

Pokud Ukrajinci zaútočí na odpalovací zařízení, odpoví naše jaderné hlavice, varoval Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Použitím jaderných zbraní pohrozil opět místopředseda ruské bezpečnostní rady a bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medvěděv. Tentokrát při výhrůžkách jadernou apokalypsou šlo o případný ukrajinský útok na ruská odpalovací zařízení, uvedla agentura Reuters.

Foto: ČTK

Místopředseda ruské Rady bezpečnosti Dmitrij Medvěděv

Článek

Exprezident ještě před hrozbami „jadernou odplatou“ připomněl nedávné ruské útoky na Ukrajinu, při nichž zahynuly více než tři desítky lidí. Rusko ale opakovaně tvrdí, že neútočí na civilisty, a tak podle Medvěděva šlo o „údery proti vojenským cílům“ a důkaz „úspěšné a efektivní práce ruského obranně-průmyslového komplexu“.

„Použili jsme různé nosiče s různými hlavicemi. Tedy kromě jaderných, alespoň prozatím,“ řekl podle Reuters na jednání vojenského a obranného výboru ruského parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Moskevský pomník první sovětské sériově vyrobené taktické jaderné bomby RDS-4, které se přezdívalo Taťána.

Poté na Telegramu obvinil část ukrajinských vojenských velitelů, že zvažují útok západními raketami dlouhého doletu na cíle v hloubi Ruska, a pohrozil jim jadernými zbraněmi, pokud zaútočí na ruská odpalovací zařízení. Reagoval tak zřejmě na prohlášení mluvčího ukrajinského letectva, podle nějž Ukrajina nemá prostředky na zachycení tisíců ruských raket, a proto je mnohem účinnější vyřadit z provozu odpalovací zařízení.

„Tady nejde o právo na sebeobranu, ale přímý a jasný důvod, abychom proti takovému státu použili jaderné zbraně,“ uvedl Medvěděv. „Tím riskují, že aktivují paragraf 19 ruské jaderné doktríny,“ vysvětlil.

Za hrozbou je paragraf 19

Podle paragrafu 19 odstavec g může Rusko nasadit jaderné zbraně i v případě, kdy nepřítel používá konvenční zbraně, pokud je ohrožena samotná existence státu.

Foto: Právo

Dohodu o omezení strategických zbraní START podepsali v dubnu 2010 v Praze prezidenti USA a Ruska Barack Obama (vlevo) a Dmitrij Medvěděv.

Medvěděv, který v dobách svého prezidentování budil dojem liberálního reformátora a v dubnu 2010 podepsal s tehdejším šéfem Bílého domu Barackem Obamou Dohodu o omezení strategických zbraní START, hrozí jadernými útoky opakovaně. Rusko by je podle něj mohlo použít třeba v případě, že by Ukrajinci osvobodili území „připojená“ k Rusku. Jaderné zbraně ale přitom podle něj zabraňují Západu, aby zaútočil na Rusko, a zamezují tak globálnímu konfliktu.

Medvěděv ještě přitvrdil: Z Ukrajiny zbyde jen Lvov

Evropa

Rusko a USA jsou největšími jadernými mocnostmi na světě. Šéf Kremlu Vladimir Putin podle agentury Reuters ovládá 5889 jaderných hlavic, zatímco americký prezident Joe Biden podle Federace amerických vědců kontroluje asi 5244 jaderných hlavic.

Putin uvedl ruská jaderná sila do režimu zvláštní pohotovosti hned na začátku invaze na Ukrajinu a pohrozil, že Rusko je může použít, pokud bude narušena jeho územní celistvost. Čínský prezident Si Ťin-pching ale údajně osobně Putina před takovým krokem varoval.

Pokud Ukrajinci uspějí, sáhneme po jaderné zbrani, hrozí opět Medvěděv

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám