Hlavní obsah

Medvěděv zastrašuje Ukrajinu „věčnou válkou“. Volte život ve společném státě než jistou smrt, napsal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věčná válka, nebo společný stát. Tuto „volbu“ předestřel Ukrajincům zástupce šéfa ruské bezpečnostní rady, bývalý ruský prezident a dlouholetý premiér Dmitrij Medvěděv. Pravděpodobnost nového konfliktu s Ukrajinou je podle něj „stoprocentní“ i v případě, že by západní státy poskytly Ukrajině bezpečnostní záruky, o nichž se nyní jedná ve švýcarském Davosu, nebo ji vzaly do NATO a Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Medvěděv a Vladimir Putin (archivní foto)

Článek

Medvěděv je výhrůžkami na adresu Ukrajiny bránící se ruské invazi a pověstnými zkušebními balónky v mediálním prostoru proslulý. Ve středu přišel s dalším příspěvkem.

„Existence samostatného státu na historicky ruských územích teď bude stálým důvodem k obnovení válečných aktivit. Pozdě. Ať bude stát u kormidla rakovinového novotvaru jménem Ukrajina kdokoli, nedodá to jeho vládě legitimitu, ani právní status ‚zemi‘ samotné. Tudíž pravděpodobnost střetu bude trvat nekonečně dlouho,“ napsal tento vysoký ruský státní činitel na svém kanálu na Telegramu.

„Stoprocentní pravděpodobnost“ dalšího konfliktu bude podle něj přetrvávat i poté, co západní státy podepíšou dokumenty o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu, i po jejím vstupu do NATO nebo Evropské unie. „K tomu může dojít jak za deset, tak za padesát let,“ dodal Medvěděv podle RBK.

Sunak ohlásil vojenskou podporu Ukrajině v hodnotě přes 71 miliard. Medvěděv zase vyhrožuje

Válka na Ukrajině

Medvěděv dále označil existenci Ukrajiny za „smrtelně nebezpečnou“ pro její občany. Zástupce šéfa ruské bezpečnostní rady soudí, že většina ukrajinského obyvatelstva nakonec zvolí život, a ne „věčnou válku a nevyhnutelnou smrt“. „Pochopí, že život ve velkém státě, který teď příliš nemají rádi, je lepší než smrt,“ napsal.

Neveřejná jednání o diplomatických možnostech, jak ukončit boje na Ukrajině, se vedou na okraj Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Kyjev odmítá rozhovory, které by směřovaly ke zmrazení konfliktu, Moskva požaduje uznání vlastní suverenity na dobytých okupovaných ukrajinských územích.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Davosu vyzval ke zpřísnění sankcí proti Rusku. Na rozdíl od svých předchozích mezinárodních vystoupení ale nežádal o další zbraně, povšiml si list The New York Times. Ruského prezidenta Vladimira Putina označil za predátora.

Šéf Kremlu ukrajinské „mírové vzorce“, o kterých se diskutuje na Západě a Ukrajině, odmítl.

Pitomci, mohli jste mít mír. Putin zesílil výhrůžky Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:
Světové ekonomické fórum

Výběr článků

Načítám