Hlavní obsah

Zelenského u moci nenecháme, prohlásil Lavrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko je připraveno k jednáním o míru, ale nikoliv k setrvání nynějšího ukrajinského režimu u moci, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na zasedání Rady bezpečnosti OSN (RB OSN). Zároveň se nechal slyšet, že Rusové a Ukrajinci na Krymu spolu pokojně koexistují. Holubičí tón ale ministru zahraničí nevydržel dlouho. V rámci projevu obvinil ukrajinskou armádu, že západními zbraněmi záměrně zasahuje civilní cíle v Rusku.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov hovoří na jednání Rady bezpečnosti OSN o situaci na Ukrajině (22. ledna 2024)

Článek

„Nikdy jsme je neodmítali a vždy jsme zůstávali připraveni k jednáním. Ale ne k jednáním o setrvání pohlavárů kyjevského režimu a o jejich fantaziích, ale o překonání dědictví destruktivního desetiletého rozkrádání země a násilí vůči jejím národům,“ prohlásil Lavrov na RB OSN.

Obvinil Západ, že se snaží dotlačit Kyjev k další eskalaci konfliktu a nevyvíjí žádné úsilí ohledně ukončení jeho „horké fáze“. Takový ruský přístup je nepřijatelný pro Ukrajinu a její spojence, nicméně Lavrov vybídl ostatní členy RB OSN, aby vyslechli ruské stanovisko, „dokud je ještě čas“.

Harmonie na Krymu

Lavrov také zhodnotil situaci na anektovaném Krymu, kde podle něj „Rusové a Ukrajinci spolu pokojně koexistují“. „Na rozdíl od předpovědí kyjevských propagandistů tam (na Krymu) žijí Rusové a Ukrajinci a další národnosti v míru a harmonii,“ řekl Lavrov podle agentury TASS.

Pitomci, mohli jste mít mír. Putin zesílil výhrůžky Ukrajině

Válka na Ukrajině

Změny ve vědomí Ukrajinců jsou podle Lavrova jasně viditelné na sociálních sítích. „Navzdory nejtvrdší cenzuře se k nim dostává pravda o tom, jak se žije na Krymu a dalších územích, která se nedávno znovu sjednotila s Ruskem,“ řekl ministr.

Lavrov zároveň podle agentury zdůraznil, že nová vláda na Krymu a v dalších oblastech připojených k Rusku řeší problémy lidí, zlepšuje jejich životy, rozvíjí infrastrukturu a „nepřemýšlí o tom, jak si nacpat vlastní kapsy“.

K popisu bezchybného mírového soužití ale Lavrov vzápětí v rámci svého projevu před RB OSN přidal obvinění, že ukrajinské ozbrojené síly střílejí na civilisty kazetovými granáty a municí s ochuzeným uranem.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez, ČTK/AP

Jednání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku

„Krev desítek mrtvých civilistů je na rukou a na svědomí těch, kteří vyzbrojují Zelenského režim a kteří zároveň oficiálně prohlašují, že samy kyjevské úřady mají právo vybrat si cíle pro údery,“ uvedl Lavrov.

Ruský politolog Dugin zašel zatím nejdál: Co teď máme dělat s Čechy?

Evropa

České raketomety opět v Radě bezpečnosti

Své vyjádření podpořil připomínkou, že „30. prosince zaútočily ukrajinské ozbrojené síly na Bělgorod dvěma raketami Vilcha s kazetovou municí a také střelami z raketometu Vampire české výroby“.

Přidal také sdělení, že „21. ledna ukrajinská armáda ostřelovala doněckou tržnici, přičemž v důsledku ostřelování území (samozvané Doněcké republiky nyní připojené k Rusku) ukrajinskými ozbrojenými silami během 24 hodin bylo zabito 28 lidí a dalších 30 bylo zraněno“.

Údajné ukrajinské ostřelování ruského Bělgorodu raketomety Vampire české výroby se snažilo Rusko dostat na RB OSN už 30. prosince. Zároveň požadovalo přítomnost českého zástupce, který měl vysvětlit české dodávky zbraní na Ukrajinu. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ale českou účast odmítl.

„Odmítáme se nechat Ruskem kamkoli předvolávat. Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme,“ uvedl Lipavský.

Proč na nás útočí českými zbraněmi? Rusko svolalo zasedání RB OSN, žádá účast ČR. Lipavský řekl ne

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám