Hlavní obsah

Zběhlý wagnerovec popsal řádění ve skupině po příchodu naverbovaných vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Příslušník ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Andrej Medvěděv, který uprchl do Norska, popsal poměry ve skupině, zejména atmosféru strachu a teroru, jež v ní zavládla po příchodu naverbovaných vězňů. Wagnerovci, kteří válčí na Ukrajině, verbují i těžké zločince. Medvěděv v Norsku požádal o azyl.

Zběhlý žoldnéř Andrej Medvěděv popisuje zvěrstva wagnerovců vůči vlastním lidem.Video: Reuters

 
Článek

„V srpnu začali přivážet vězně z různých (trestaneckých) kolonií v Ruské federaci, aby sloužili jako vojáci. Po příchodu vězňů se chování (vedení jednotky) změnilo. Už s námi nezacházeli jako s lidmi,“ vypověděl Medvěděv, kterého ustanovili velitelem prvního oddílu čtvrté čety páté útočné roty.

„Po nastoupení vězňů do vojenské služby se děly divné věci, vraždy vlastních odsouzených ze strany příslušníků bezpečnostní služby Wagnerovy skupiny. Hloupé rozkazy, které dávalo naše velení,“ popsal, co se dělo.

Foto: Reuters

Zběhlý žoldnéř Andrej Medvěděv

Zmínil i konkrétní případy: „Vím o třech případech zastřelených odsouzených, kteří byli zranění a pokusili se utéci z nemocnice. Vím o deseti případech zastřelení ve výcvikovém prostoru před vězni, kteří právě dorazili. Bylo to jako zastrašování – to jsou zrádci, odmítli (bojovat), vidíte, co se jim stalo.“

Wagnerovci se podařilo utéct do Norska. O hrůzách chce svědčit před mezinárodním soudem

Válka na Ukrajině

Zběhnutí

Medvěděv, který vyrůstal jako sirotek, byl v armádě a nakonec skončil ve vězení, si také stěžoval, že mu bez jeho souhlasu prodloužili kontrakt. Smlouvu, že bude sloužit čtyři měsíce, podepsal 6. července. Tu mu napřed prodloužili na šest měsíců a pak na osm. „Poté jsem odešel bez souhlasu, protože se mi nelíbilo, co se začalo dít,“ vypověděl.

Stěžoval si, jak po něm všichni šli. „Honili mě moji bývalí zaměstnavatelé, Wangerova skupina, (její majitel Jevgenij) Prigožin, ruská FSB, vyšetřovací výbor ministerstva vnitra. Hrozilo mi, že mě dopadnou. Zabijí, zastřelí nebo něco ještě horšího… Bál jsem se, že budu umírat v agónii,“ popsal okolnosti útěku.

Že se mu nakonec podařilo utéci, považuje za zázrak: „Dokázal jsem se několik měsíců skrývat a pak dorazit sem. Není to zázrak?“

Přes dva ploty do Norska

Popsal i útěk přes norskou hranici: „Přelezl jsem přes dva ploty. Kvůli maskování jsem měl na sobě bílé oblečení. Dostal jsem se přes dva ploty a šel do lesa. Když jsem šlápl na led na jezeře nebo zálivu, slyšel jsem štěkat psa. Ohlédl jsem se a spatřil asi 150 metrů ode mě lidi s baterkami, jak ke mně běží. Utíkal jsem zpátky podél lesa. Chtěl jsem vběhnout na zamrzlé jezero, ale uviděl jsem na něm místa, kde ještě voda nezamrzla. Běžel jsem dál kolem lesa blíž ke břehu, kde byl led silnější. Uslyšel jsem dva výstřely, kulky prosvištěly kolem. Rozbil jsem mobil a hodil ho do lesa. Pak jsem se otočil a běžel přes jezero ke světlu domů.“

Norská policie potvrdila, že v noci ze čtvrtka na pátek byl dopaden cizinec, který překročil hranici. Medvěděvův advokát Brynjulf Risnes uvedl, že je klient nyní v Oslu. „Důležité je, aby imigrační úřady rychle vyjasnily jeho postavení,“ řekl právník.

S policií zatím nemluvil. Risnes uvedl, že mu Medvěděv řekl, že se účastnil bojů, ale že nebyl v kontaktu s civilisty.

Potvrdil také, že známý případ, kdy byl ubit zběh kladivem, se odehrál v jeho jednotce.

Prigožin tvrdí, že Medvěděv působil v norském oddílu wagnerovců a zneužíval vězně. Jeho mluvčí sdělila: „Buďte opatrní, je velmi nebezpečný.“

Šéf Wagnerovy skupiny označil brutální vraždu dezertéra kladivem za spravedlivou

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám