Hlavní obsah

Zastřelený ruský velitel sdílel běžeckou trasu v aplikaci. Je u ní lajk šéfa ukrajinské rozvědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský velitel Stanislav Ržickij, který byl v pondělí zastřelen v Krasnodaru, mohl být podle ruských médií útočníkem vystopován pomocí sportovní aplikace Strava. V té měl mít Ržickij založený účet a sdílet v ní své běžecké a cyklistické trasy. Informuje o tom například americká zpravodajská televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ruský velitel ponorky Stanislav Ržickij

Článek

S informací, že útočník vystopoval Ržického pomocí aplikace Strava, přišel například ruský informační kanál Baza.

„Stanislav Ržickij neustále zveřejňoval své běhy na internetu. Zároveň téměř vždy běhal po stejné trase,“ uvedl telegramový kanál, podle kterého díky tomu bylo pro vraha snadné vybrat si „vhodný čas a místo pro odvetu“.

Lajk Budanova

Ironicky však vypadá fakt, že Ržického poslední příspěvek na jeho profilu v aplikaci Strava „olajkoval“ šéf ukrajinské rozvědky generálmajor Kyrylo Budanov, alespoň to tedy tvrdí ukrajinský list Kyiv Post.

V Krasnodaru zastřelili zástupce šéfa městské správy pro mobilizaci

Evropa

Ten však dodal, že se nemusí nutně jednat o jeho oficiální profil. Zda se tedy skutečně jednalo o šéfa ukrajinské rozvědky, není jasné.

Vražda v parku

Jak uvedla ruská státní agentura TASS, která jako první o smrti v Rusku informovala, Ržickij byl zastřelen zezadu v pondělí časně ráno v parku, skrz který vedla jedna z jeho běžeckých tras.

„Vrah si počkal v parku poblíž sportovního komplexu Olymp, kde Ržickij pravidelně ráno běhal,“ uvedl ruský list Tsargrad s tím, že si útočník měl vraždu „naplánovat tak pečlivě, že se okamžik útoku neobjevil na žádných průmyslových kamerách“.

V úterý měl podle TASS ruský vyšetřovací výbor zadržet muže, později identifikovaného jako 64letého Sergeje Denisenka, který se měl „na vraždě pracovníka mobilizačního oddělení v Krasnodaru“ podílet. Podle vyšetřovacího výboru u něj měla být nalezena pistole s tlumičem, která mohla být k zastřelení použita.

Ponorkář Stanislav

K vraždě ruského velitele se na Telegramu vyjádřila i ukrajinská rozvědka, která sdílela několik až překvapivě konkrétních detailů. „Ponorkář běhal v parku ‚30. výročí vítězství‘ v Krasnodaru. Kolem šesté hodiny ranní byl sedmkrát postřelen pistolí Makarov. V důsledku střelných zranění Ržickij na místě zemřel,“ uvedla rozvědka v příspěvku.

„Kvůli silnému dešti byl park opuštěný, takže se nenašli žádní svědci, kteří by mohli poskytnout podrobnosti nebo identifikovat útočníka,“ stojí dále na jejím Telegramu.

Podle ukrajinského prohlášení a ruských zpráv byl Ržickij velitel jedné z ruských ponorek Černomořské flotily, která byla schopna odpalovat řízené střely Kalibr.

Ukrajinská média ho spojují například s loňským útokem na město Vinnycja na Ukrajině, které zasáhly zmíněné střely Kalibr z ponorky v Černém moři. Zahynulo při něm 23 lidí včetně tří dětí.

Jak uvedl otec zastřeleného, ještě den před jeho smrtí s ním mluvil a údajně měl být ve „skvělé náladě“. „Kdyby měl nějaké podezření, mohl změnit plány, trasy a tak dále. Ale nic neřekl,“ uvedl jeho otec, podle kterého Ržickij dříve působil také jeho velitel ponorky se základnou v Sevastopolu.

Ruský útok ve Vinnycji: Svět obletěla fotografie zabité holčičky v kočárku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám