Hlavní obsah

Záporožím otřásly údery íránských kamikadze dronů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další sérií útoků zasypala v noci z pátku na sobotu ruská armáda ukrajinské město Záporoží. Město bylo zasaženo íránskými kamikadze drony, škody utrpěla především infrastruktura města.

Foto: Stringer, Reuters

Části stroje, který Ukrajinci považují za íránský Šahíd-136.

Článek

„V důsledku útoku bezpilotních letounů Šahíd-136 byla zničena infrastruktura ve městě Záporoží. Vznikly požáry, které naši záchranáři včas dostali pod kontrolu. Nejsou žádné oběti,“ řekl podle serveru CNN vedoucí regionální vojenské správy Záporoží Oleksandr Staruch.

Sobotní útoky potvrdil také starosta Záporoží Anatolyj Kurtev na Telegramu. „Nepřítel zákeřně útočí na Záporoží kamikadze drony,“ uvedl.

Íránské drony válku proti Ukrajině zásadně neovlivní, tvrdí američtí analytici

Zahraniční

Íránské drony začalo Rusko používat na Ukrajině v posledních týdnech. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) by ale jejich nasazení válku zásadně ovlivnit nemělo. Rozhodně nemají srovnatelný efekt jako nasazení amerického raketového systému HIMARS, který má k dispozici ukrajinská armáda, uvedli minulý týden analytici.

Šahíd-136 patří mezi tzv. sebevražedné drony, tedy vyčkávající munici, která krouží nad cílovou oblastí a čeká na nejvhodnější okamžik pro útok. Po zásahu cíle vybuchne. V posledních dnech přesto působí na Ukrajině značné škody. Írán popírá, že by je Rusku dodával, Kreml se k tomu nevyjádřil. Ukrajinské úřady jim připisují i čtvrteční ranní útoky v Kyjevské oblasti na severu Ukrajiny.

Rusové zřejmě na Ukrajinu přivezli Íránce kvůli dronům

Válka na Ukrajině

Drony všech druhů a velikostí jsou ve válce na Ukrajině hojně používané. I když největší pozornost na sebe strhávaly bojové Bayraktary TB2 nebo nyní sebevražedné íránské Šaháby-136i, nejčastěji jsou drony používány na pozorování a průzkum. Ukrajinský generální štáb tvrdí, že během války bylo zničeno už přes tisíc dronů nepřítele.

Reklama

Výběr článků

Načítám