Hlavní obsah

Rusové zřejmě na Ukrajinu přivezli Íránce kvůli dronům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové zřejmě přivezli na okupovaná ukrajinská území íránské vojáky spojené s islámskými revolučními gardami, aby naučili ruskou armádu používat útočné bezpilotní letouny Šahíd-136. Ve své pravidelné analýze to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Ukrajina ve čtvrtek hlásí nové zásahy Mykolajivu a Kyjevské oblasti.

Foto: Stringer, Reuters

Motor stroje, který Ukrajinci považují za íránský Šahíd-136.

Článek

Drony, které po zásahu cíle vybuchnou, v posledních dnech působí na Ukrajině značné škody. Írán popírá, že by je Rusku dodával, Kreml se k tomu nevyjádřil.

Ukrajinské úřady jim připisují i čtvrteční ranní útoky v Kyjevské oblasti na severu Ukrajiny. Zásah nad ránem ohlásil na Telegramu gubernátor oblasti Oleksij Kuleba. Na místě už pracují záchranáři, lidé mají zůstat v krytech a nezveřejňovat informace o útoku na sociálních sítích, uvedl gubernátor.

Zelenskyj vyzval dárce k další podpoře Ukrajiny, žádá 961 miliard

Válka na Ukrajině

„Další útok kamikadze dronů na objekty kritické infrastruktury,“ napsal na platformě Telegram zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Informovala o tom agentura Reuters.

Masivní ostřelování v brzkých ranních hodinách ve čtvrtek ohlásil také Miykolajiv na jihu země. „Rakety zasáhly pětipatrový obytný dům. Dvě horní patra byla zcela zničena, zbytek je pod sutinami. Na místě pracují záchranáři,“ uvedl na Telegramu starosta jihoukrajinského přístavního města Mykolajiv Oleksandr Sjenkevyč. Informace o škodách a případných raněných slíbil doplnit ráno.

Valné shromáždění OSN odsoudilo anexi části Ukrajiny. S Ruskem hlasovaly čtyři země

Válka na Ukrajině

Analytici z ISW také upozorňují na stále intenzivnější snahu Ruska vykreslit Ukrajinu jako teroristický stát. Moskva tím podle nich reaguje na nedávné snahy Západu označit za teroristický stát Rusko. Kyjev žádal schválení rezoluce s tímto zněním od Valného shromáždění OSN, to nakonec v noci na čtvrtek schválilo rezoluci odsuzující ruskou anexi čtyř ukrajinských území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám