Hlavní obsah

Západní kazetová munice působí Rusům velké ztráty. Jejich vlastní tak ničivá není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodávky západní kazetové munice pro Ukrajince dělají ruským jednotkám značné problémy, uvedl na svém kanálu na Telegramu Pjotr Iljič Šuvalov, který patří ke kritikům postupu ruských ozbrojených sil na Ukrajině. Způsobuje mnohem větší ztráty než podobná ruská. Šuvalovovi vadí, že se problémy zametají pod koberec místo toho, aby je velení řešilo.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatel Časiv Jaru se zbytkem rakety s kazetovou municí

Článek

Šuvalov je tvrdým kritikem toho, jak se nadhodnocují ruské úspěchy při ničení západní techniky a na oko se nechá střílet do už zničených amerických transportérů, aby to vypadalo, že se jich zničilo víc. Západní kazetové munici se věnuje opakovaně.

„Těžko chápu, proč potřebujeme falšovat a manipulovat statistiku, když důsledkem jsou kolosální reálné potíže,“ postěžovat si Šuvalov na svém kanálu na Telegramu. Upozornil, že se už na odpovědná místa dostávající informace o účincích použité západní kazetové munice. „Není všechno tak, jak se uvádělo v prvních hlášeních. Nelze pomíjet dopad moderní západní kazetové munice - bezbožně kosí jak bojovníky na frontě, tak civilní infrastrukturu v týlu,“ uvádí věci na pravou míru.

Už dříve v jiném příspěvku zmínil poměr ztrát způsobených použitím kazetové munice oběma stranami: „Nechci potěšit nepřítele přinášením přesných dat s odkazem na různé úseky fronty, ale zatím se poměr ‚války kazet‘ pohybuje v rozmezí mezi 1:4 až 1:7. A to není v náš prospěch. S přihlédnutím k tomu, jak se ničí a odchází technika, poměr poroste ještě horším směrem.“

Počet zničených západních zbraní přeháníme, přiznal ruský bloger a vysvětlil proč

Válka na Ukrajině

Podle něj ruské vedení použilo špatnou taktiku: „Měli jsme napřít všechny síly na zablokování dodávek kazetové munice na Ukrajinu, prohlásit, že my takovou munici používat nebudeme, a roztrhat Evropany, kteří mají takovou munici zakázanou (a umožnili její dodávky). Ta šance tu byla.“

V tom má Šuvalov pravdu - v řadě evropských zemí včetně České republiky zaznívaly silné hlasy odmítající její nasazení a dodávky na Ukrajinu. Pomíjí ovšem, že by Rusku mnozí nevěřili, že by vlastní kazetovou munici dál nepoužívalo, když už ji několikrát nasadilo.

Ruská kazetová munice je špatná

„Ale my jsme tomu vesele propadli a prohlásili, že máme také kazetovou munici,“ podotkl Šuvalov. A dodal: „Ano, máme jí mnoho. Ne sice plné sklady, ale skládky. Můžete si najít fotografie. V podstatě prošlé nelikvidní aktivum. A zbytek morálně a technicky zastaralý. Ani s nosiči to není moc dobré.“

Jsme připraveni zaplatit za jednoho zničeného nepřítele 25 až 30 našimi lidmi?

„Je bláhové doufat, že na svou dobu sice vynikající, ale dnes již morálně (a technicky) zastaralá munice může za stejných podmínek konkurovat modernímu zahraničnímu vývoji,“ posteskl si.

„Nepřátelská strana má významnou převahu jak v úrovni munice, tak v úrovni nosiče. Za takové situace narazíme na kvalitativní posun v paritě sil. Jsme připraveni zaplatit za jednoho zničeného nepřítele 25 až 30 našimi lidmi? Odpověď je zřejmá, že? Proč tedy děláme všechno pro to, abychom dosáhli takového poměru? Nebo spíše, proč neděláme nic, abychom takovému poměru zabránili?“ ptá se Šuvalov.

Další ruské chyby

Zmínil i další problémy, které stávající potíže umocňují. „Situace s bojem proti (nepřátelským) bateriím je více než katastrofální. Dodnes tu není žádné systematické řešení a důstojníci a generálové, kteří na to upozornili, bylo posláni na kraj hranice nebo do Sýrie,“ píše otevřeně bloger.

Potíže dělá podle něj ruským vojákům i ukrajinská taktika, kdy odříznou vojáky v poli od týlové podpory: „Kluci v první linii to odnášejí. Není to jednoduché. Kvůli problémům s léky umírají často na následky zranění kazetovou municí. Je to hrozná, bolestivá smrt. Nepřítel se naučil - ano, představte si, taky se učí - odříznout cestu pro posily i pro ústup. A zákopy před kazetovou munici neochrání. V zákopech je chaos, strašlivá kaše z živých a umírajících, kterým je zcela nemožné pomoci. Po zásahu kazetovou municí je přitom potřeba dobrá zdravotní péče.“

Mlčení situaci zhorší

„O problému s kazetovou municí na vás nekřičí z nemocniční postele nějaký plukovník, ale stovky kluků umírajících v hrozné agónii v zákopech a vdovy po stovkách zabitých jen za pár týdnů. Neuvádím konkrétně, jestli jsou to opravdu stovky nebo už tisíce, nebudeme dělat radost nepříteli statistikou,“ píše Šuvalov o drtivém účinku západní kazetové munice.

Armáda podle něj potřebuje řešení, dokud je katastrofa s poměrem obětí při použití kazetové munice lokální. „Nebudeme-li reagovat, katastrofa nezmizí, ale stane se globální. Situace s kazetovou municí je hrozná, ale nejhorší je, že se snažíme problém zamlčet, když potřebujeme řešení,“ stěžuje si s tím, že najít cestu z problému je nad možnosti jednotlivých generálů a velitelů. Ukrajinci podle něj zamlčování problému využijí a výsledkem bude, že kromě problémů se ztrátami se objeví i demoralizace. „A pak bude možné zatknout deset nebo sto generálů a plukovníky postřílet, ale lepší to nebude,“ uzavírá Šuvalov.

Ukrajina nasadila kazetovou munici. Má to dopad na ruskou obranu, uvedl Bílý dům

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám