Hlavní obsah

Počet zničených západních zbraní přeháníme, přiznal ruský bloger a vysvětlil proč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský bloger Polkovnik Šuvalov na svém telegramovém kanálu vysvětil, jak je možné, že se Rusko chlubí více zničenými západními tanky a obrněnci nebo raketomety HIMARS, než jich Ukrajina vůbec dostala. Upozorňuje, že mnohdy jde o útoky na atrapy, což se následně nechce nikomu přiznat. Občas se však cíleně útočí opakovaně na stejnou, jednou už vyřazenou techniku. Na jeho zprávu upozornil Institut pro studium války (ISW) .

Foto: Telegram @annamaliar

Poškozený Bradley

Článek

„Jak se objeví západní vojenská technika, existuje obecně velmi dobrý způsob, jak poslat nadřízeným dobré výsledky. Krásně se pálí na už zničenou techniku nepřítele. Včera dobytý Bradley se dá dneska krásně rozstřílet z vrtulníků a zítra se na něm může zase pracovat ze samohybných houfnic. Se záznamem na video pod správnými úhly a zprávou. Už to není jeden, ale hned tři zničené Bradleye. Protože politické vedení potřebuje hlášení, potřebuje je i generální štáb a armáda to vyřeší, jak umí,“ napsal otevřeně bloger.

„Nebudu uvádět konkrétní případy, ale v armádě každý moc dobře ví, o čem mluvím. To není žádná exotika, ale masová praxe. A ať alespoň jeden aktivní důstojník řekne, že lžu,“ dodal bloger.

Ruské velení už nyní nevyčísluje jen počty zničené nepřátelské techniky, ale u západní často uvádí každý jednotlivý zničený kus i to, čím byl zlikvidován. V pátek TASS zveřejnil zprávu velitelství skupiny Jih o zničení americké tažené houfnice a polské samohybné houfnice Krab i ukrajinského systému pro radioelektronický boj a rušení dronu ruskými kamikaze drony Lancet. Žádný záběr však zveřejněn nebyl.

Tank Leopard 2A6 zasažený vyčkávající municí Lancet. Na záběru je však vidět, že tank má otevřené poklopy a zřejmě byl už opuštěný . Bílý kouř je navíc ze samohasicího systému Deugra.

I kdyby však záběry zveřejněny byly, mnohdy zachycují zničení atrap, uvedl Šuvalov. Zmínil také, že i to se mnohdy vydává za úspěch. „Když jsou zničením atrap lancety (ruská vyčkávající munice) nebo krasnopoly (naváděné dělostřelecké granáty) ohromeni civilisté, je to normální,“ napsal s tím, že ale pokládá za zvláštní, když se tomu nepodivují ani lidé v armádě. Samotný výbuch podle něj navíc nemusí znamenat zničení techniky, ale pouze explozi reaktivního pancíře, který zlikviduje střelu.

Ukrajinské tanky zasažené lancety. Na posledním záběru je vidět T-64, který zásah přežil.

I pro to však má vysvětlení: „I když víte, že útočíte na atrapy, a ne na nepřátelskou techniku, nebo to aspoň tušíte, tak pokud rozmístění atrap není špatné, hodí se vám to do hlášení. Tak je trefíte a nahlásíte nahoru úspěch, protože armáda je jednoduchá. Vaše hlášení o zasaženém cíli, navíc tučném, je radostí pro vás, pro náčelníky i pro vysoké velení.“

Zasažená atrapa tanku

„Když to ale odtroubíte a napíšete nezáživné hlášení, že se zjištěný cíl ukázal jako falešný lživý a trefit ho přesně naváděnou municí, se kterou se má šetřit, se zdálo neadekvátní, pak budete pro vedení i kolegy důstojníky za kokota. Pro všechny budete nevojácký,“ uvedl bloger.

Dal to do souvislosti s přežívající sovětskou mentalitou. „První touhou vojáka je, buďme upřímní, bouchnout si. A čím modernější a výkonnější jsou zbraně, tím větší je ta spotřeba. Kategorie nákladů se ve vojenské psychologii nepoužívá, když to nejde z vašeho platu,“ upozornil.

Záběry zničených vozidel Bradley u obce Robotyne koncem července byly měsíc staré.

Úpravy obrázků, fotografií či videí z bojů jsou ale podle něj vzácné, přesto k nim však dochází: „Dáte známému záběr zničeného emtéelka (sovětský pásový transportér MT-LB - pozn. red.), řeknete mu, co chcete, a vrátí vám kvalitní snímky, kde je místo emtéelka tank nebo samohybná houfnice a vedle několik rozbitých bojových vozidel pěchoty.“

Za průšvih označil, když se na to přijde, a připomněl trapas, kdy se zničené kombajny John Deere vydávaly za tanky Leopard. Jinak to však pro armádu není nic, co by bylo špatné. I to podle něj souvisí se systémem: „Politické vedení má svůj vlastní vesmír, odkud dává příkazy vojenskému velení. Vojenské velení má také svůj, velmi odlišný vesmír. A ono dá dolů pokyny a nahoru pošle hlášení na základě své představy o situaci. A jestli se s ní realita neshoduje, je to problém reality. Od vás jsou vyžadována nezbytná hlášení.“

Moskva ukázala, jak zničila Ukrajincům tanky. Podle ruských blogerů šlo spíš o kombajny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám