Hlavní obsah

Západ by měl pomoci Ukrajině s protivzdušnou obranou, míní expert

Právo, zr

V řádu dnů by na Ukrajinu měly přijít dodávky protivzdušných systémů NASAMS a IRIS-T, teď by se západní země měly soustředit na to, aby Ukrajině pro ně dodávaly dostatek munice, míní vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Foto: Profimedia.cz

Systém protivzdušné obrany NASAMS.

Článek

Odborník reagoval na dotaz, jak by měl Západ pomoci Ukrajině, aby se lépe bránila útokům, které Rusko provedlo jako odplatu za zničený most na Krymu.

Své nebe Ukrajina v současnosti brání komplety S-300 darované Slovenskem a americkými systémy NASAMS, které jsou schopné zasáhnout cíle ve výšce až 21 km. V řádu dnů má podobné komplety IRIS-T poslat na Ukrajinu Německo. Co dalšího by mělo následovat?

„Že Ukrajinci dostanou americké systémy NASAMS a německé IRIS-T, to je výsledek něčeho, co běží několik měsíců. Přesunout systémy z nějaké země na Ukrajinu, to je to nejjednodušší,“ komentoval situaci pro Novinky Visingr.

„Je potřeba zajistit hlavně logistiku okolo, tedy dodávky munice, v tomto případě raket, musí se zajistit dodávky náhradních dílů, musí být zajištěna údržba, musí se k tomu Ukrajinci vycvičit,“ uvedl.

„Nejen k tomu, aby systém dokázali obsluhovat, ale i ve smyslu, aby to uměli udržovat a opravovat. A to trvá. S HIMARS to také trvalo. A toto je ještě složitější. I kdyby se teď několik zemí rozhodlo, že dodá Ukrajině další systémy protivzdušné obrany, tak letos tam nebudou,“ dodal Visingr.

„Systémy NASAMS a IRIS-T, které na Ukrajinu přijdou, přijdou v horizontu týdnů. Další západní země by nyní mohly zaplatit dodávky dalších řízených střel pro tyto systémy,“ vysvětlil Visingr.

„Aby Ukrajinci měli zajištěnou kontinuální dodávku raket pro tyto systémy. Není dobré cpát Ukrajincům další typy zbraní. Už jich mají moc a udržovat pestrou škálu systémů je složité,“ doplnil.

Rusové přesouvají systém protivzdušné obrany ze Sýrie

Zahraniční

Podle něj totiž rozhodně není strategické, aby Ukrajina udržovala deset různých nekompatibilních systémů.

„Zkrátka Američané s Nory dodají NASAMS, Němci IRIS-T, další státy, pokud se chtějí podílet, by měly zaplatit příslušným firmám výrobu dalších řízených střel pro tyto systémy na Ukrajině. Případně další systémy NASAMS a další IRIS-T,“ shrnul Visingr.

Německo se po pondělním ruském ostřelování řady ukrajinských měst zavázalo urychlit dodání zmiňovaných protivzdušných systémů IRIS-T. První ze čtyř slibovaných systémů pošle Německo na Ukrajinu v řádu dní, zbytek v příštím roce.

Slovensko v neděli oznámilo dodání dalších dvou houfnic Zuzana 2 Ukrajině, celkem už jich má země šest.

Biden slíbil Ukrajině 625 milionů dolarů a další raketomety HIMARS

Amerika

Německo, Dánsko a Norsko koupí pro Ukrajinu dalších 16 slovenských houfnic Zuzana 2. Uvedené tři země za ně zaplatí 92 milionů eur (asi 2,2 miliardy korun), uvedlo začátkem října německé ministerstvo obrany.

Protivzdušné systémy napadené Ukrajině posílají i Spojené státy. USA slíbily Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 625 milionů dolarů (zhruba 15,4 miliardy Kč), součástí bude i dodání dalšího nespecifikovaného počtu systémů HIMARS.

Rusko v pondělí ostřelovalo řadu ukrajinských měst včetně hlavního města Kyjeva. Následkem bombardování zemřelo nejméně 11 lidí a další desítky se zranily. Světoví politici útok na civilisty silně odsoudili a zavázali se k další vojenské i finanční pomoci napadené zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám