Hlavní obsah

Biden slíbil Ukrajině 625 milionů dolarů a další raketomety HIMARS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

USA poskytnou Ukrajině další balík vojenské pomoci v hodnotě 625 milionů dolarů (necelých 15,4 miliardy Kč), jeho součástí budou raketomety HIMARS.

Foto: Via Pavlo Narozhnyy, Reuters

Palba z raketometu HIMARS na Ukrajině

Článek

Podle prohlášení Bílého domu další americkou pomoc Ukrajině přislíbil přímo americký prezident Joe Biden při telefonátu se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

V rozhovoru, kterého se účastnila i viceprezidentka Kamala Harrisová, Biden také zdůraznil, že Washington nikdy neuzná ruskou anexi ukrajinských území. Zároveň řekl, že bude nadále podporovat Ukrajinu v její obraně před ruskou agresí, a to dokud to bude nutné.

Ukrajinci osvobodili na jihu už 50 obcí

Evropa

Kromě raketometů HIMARS, munice a dalších zbraní nová pomoc podle sdělení Bílého domu zahrnuje tajké dělostřelecké systémy a obrněná vozidla.

Biden v telefonátu rovněž uvedl, že USA jsou připraveny uvalit sankce na subjekty nebo země, které poskytnou podporu ruským nárokům na ukrajinské území.

Reklama

Výběr článků

Načítám