Hlavní obsah

Záběry, které mohou mít dohru, ukázaly výbuch dronu na území Rumunska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agentura Reuters ve čtvrtek zveřejnila záběry z pondělního dopadu trosek zřejmě ruského dronu na rumunské území. Rumunští představitelé nejprve popírali, že by incident souvisel s Rusy, ve středu ale dřívější ukrajinská tvrzení potvrdili. O případnou reakci NATO požádají až poté, co bude dokončena expertiza sesbíraných trosek.

Kamera zachytila výbuch na rumunské straně Dunaje, naproti ukrajinskému přístavu IzmajilVideo: Reuters

 
Článek

Trosky údajného ruského dronu v noci na pondělí dopadly na rumunskou podunajskou lokalitu Plauru. Agentuře Reuters se podařilo ověřit, že video skutečně pochází odtamtud. Učinila tak na základě porovnání stromořadí a terénu, které odpovídaly archivním snímkům oblasti.

Co výbuch způsobilo ale agentura Reuters nezávisle ověřit nesvedla a upozornila také, že nebyla schopna nezávisle ověřit ani datum pořízení videa a fotografií. Starosta nedalekého městečka Tulcea Tudor Cernega nicméně tvrdí, že datum sedí. Na místě prý sám našel trosky.

„Byl jsem zvědavý na to místo, o němž se psalo na internetu. Řekl jsem si: jestli to tam je, tak to najdu. Znám dobře celou tu oblast. Chtěl jsem se sám přesvědčit,“ řekl novinářům.

NATO zatím reagovat nebude

Rumunsko už o incidentu informovalo spojence v NATO. Ve středu to potvrdil rumunský prezident Klaus Iohannis s tím, že další kroky Bukurešť podnikne v návaznosti na výsledky vyšetřování.

Trosky dronu jsem našel osobně, tvrdí starosta rumunské obce

Zahraniční

„Náš velvyslanec na Severoatlantické radě oficiálně informoval všechny spojence o možném incidentu a o tom, že byly nalezeny trosky, které byly s největší pravděpodobností troskami dronu,“ řekl prezident.

„Pokud se potvrdí, že úlomky pocházejí z ruského dronu, znamenalo by to zcela nepřijatelnou situaci a hrubé narušení suverenity a územní celistvosti Rumunska, člena NATO,“ zdůraznil Iohannis.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg ve čtvrtek k věci řekl, že nemá žádné informace o tom, že by šlo o úmyslný útok proti Rumunsku, kterým je podmíněna rozhodná kolektivní reakce. „Čekáme na výsledek probíhajícího vyšetřování,“ dodal.

Ruský dron vybuchl na území NATO. Rumunsko po zapírání oznámilo nález trosek

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám