Hlavní obsah

Trosky dronu jsem našel osobně, tvrdí starosta rumunské obce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trosky údajného ruského dronu, které v noci na pondělí dopadly na rumunskou podunajskou lokalitu Plauru, prý objevil sám starosta nedalekého městečka Tulcea, Tudor Cernega. Starosta to řekl rumunským novinářům.

Foto: Andreea Campeanu, Reuters

Rumunská lokalita Plauru, kde byly údajné trosky dronu objeveny

Článek

„Osobně jsem je našel dnes (ve středu) ráno. Nikdo jiný,“ řekl podle serveru Libertatea.ro. „Musíte vědět, jak hledat,“ dodal. Bylo to podle něj v lese mezi molem a břehem řeky.

„Byl jsem zvědavý na to místo, o němž se psalo na internetu. Řekl jsem si: jestli to tam je, tak to najdu. Znám dobře celou tu oblast. Chtěl jsem se sám přesvědčit,“ řekl dále starosta s tím, že úlomky dronu skutečně našel.

Rumunsko mezitím o incidentu informovalo spojence v NATO. Ve středu to potvrdil rumunský prezident Klaus Iohannis s tím, že další kroky Bukurešť podnikne v návaznosti na výsledky vyšetřování.

„Náš velvyslanec na Severoatlantické radě oficiálně informoval všechny spojence o možném incidentu a o tom, že byly nalezeny trosky, které byly s největší pravděpodobností troskami dronu,“ řekl prezident.

„Pokud se potvrdí, že úlomky pocházejí z ruského dronu, znamenalo by to zcela nepřijatelnou situaci a hrubé narušení suverenity a území celistvosti Rumunska, člena NATO,“ zdůraznil Iohannis.

Ještě v úterý přitom odmítal, že by na rumunské teritorium nějaké úlomky dronu dopadly. „Máme úplnou kontrolu nad naším národním prostorem. Nechal jsem prověřit naprosto všechno a mohu obyvatelstvo uklidnit. Do Rumunska se nic nedostalo,“ tvrdil prezident.

Nalezené úlomky nyní zkoumají vojenští odborníci, potvrdil mluvčí rumunského ministerstva obrany.

Ruský dron vybuchl na území NATO. Rumunsko po zapírání oznámilo nález trosek

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám