Hlavní obsah

Ruský dron vybuchl na území NATO. Rumunsko po zapírání oznámilo nález trosek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunské ministerstvo obrany ve středu oznámilo nález trosek ruského dronu na svém území nedaleko hraničního úseku Dunaje, jde zřejmě o následek ruského útoku na ukrajinský přístav Izmajil. Rumunsko, členská země NATO, přitom původně zásah svého území kategoricky popřelo.

Foto: State Emergency Service Of Ukraine, Reuters

Ukrajinští hasiči bojují s ohněm po zásahu ruských dronů v Oděské oblasti. Ilustrační snímek

Článek

„Prohledali jsme velmi rozsáhlé území. (…) Lze potvrdit, že to, co jsme našli, mohou být pozůstatky dronu.“ Výbušná slova rumunského ministra obrany Angela Tîlvăra, citovaná rumunským serverem Antena3, přinášejí zásadní posun v kauze, která hýbe veřejnou debatou nejen v Rumunsku a na Ukrajině již od pondělí.

V noci na pondělí Rusové ostřelovali ukrajinský přístav Izmajil, který leží na severní straně hraničního úseku Dunaje. List Ukrajinská pravda již v pondělí tvrdil, že Rusové při útoku zasáhli, zřejmě omylem, i přilehlé rumunské území. Bukurešť to však záhy kategoricky popřela.

Dva ruské drony explodovaly v Rumunsku, tvrdí Ukrajinci. Bukurešť to popřela

Válka na Ukrajině

Rusko si dosud dávalo velký pozor, aby jeho střely neskončily na území ukrajinských západních sousedů, členských států NATO, což by mohlo konflikt výrazně eskalovat. Podobný případ se již řešil v listopadu 2022 v pohraniční oblasti v Polsku – případ byl oficiálně uzavřen s tím, že se mělo jednat o trosky ukrajinské antirakety.

Rumunsko je pro podobné případy chráněné článkem 5 Smlouvy mezi členskými státy NATO, který říká, že napadení jednoho člena Aliance je považováno za útok na celé NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám