Hlavní obsah

Za zřícení Prigožinova letadla může bomba nebo raketa, míní experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Experti, které oslovila americká zpravodajská televize CNN, se shodli na tom, že z dostupných informací a záběrů je vysoce pravděpodobné, že za středečním pádem Prigožinova letadla Embraer Legacy 600 nestojí mechanická porucha ani špatné počasí. Naopak je z nich zřejmé, že se jednalo buď o bombu, po jejímž výbuchu se oddělila ocasní část letadla a křídlo, nebo o střelu země-vzduch.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Hořící trosky letadla, na jehož palubě měl být šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin

Článek

Velmi důležitou informaci přitom podle CNN přinesla stránka Flightradar24, která sleduje informace o letadlech v reálném čase. Ta totiž uvedla, že ve středu 18:19 místního času letadlo nepravidelně stoupalo a klesalo. V jednu chvíli mělo totiž letadlo vystoupat do výšky přes 9 kilometrů, o třicet sekund později se ale nacházelo ve výšce zhruba 6,7 kilometru.

„Závěrečné výkyvy výšky letu jsou velmi neobvyklé,“ uvedl Steffan Watkins, konzultant pro výzkum otevřených zdrojů, který sleduje letadla a lodě. „Výbušná dekomprese, jako kdyby se utrhly dveře nebo kdyby došlo k výbuchu u podvozku… Museli by být (piloti) schopni udržet kontrolu nad letadlem natolik, aby si udrželo výšku a nekleslo jako kámen,“ řekl Watkins.

Podle Markuse Schillera, evropského odborníka na rakety, který pracoval na analýzách pro NATO a Evropskou unii, došlo k výbuchu ve vzduchu. To má být průkazné z několika videí, které ukazují padající letadlo, jehož trup je celistvý, ale chybí mu křídlo.

PŘEHLEDNĚ: Co víme o pádu Prigožinova letadla

Evropa

„Ocas a křídlo letadla mohly být od letadla odděleny pouze výbuchem,“ uvedl dále Schiller. „Zůstává však nejasné, zda šlo o bombu v letadle, nebo o raketu. Ocas a křídlo ale nemohly odpadnout jiným způsobem,“ vysvětlil.

Prigožin je po smrti, uvádějí RusovéVideo: Reuters

Robert Schmucker, německý raketový inženýr a expert, který spolupracuje s NATO i OSN, uvedl, že dostupné důkazy naznačují, že je daleko pravděpodobnější, že letadlo bylo sestřeleno, než že došlo k mechanické závadě.

„Letadla, jako bylo toto, jen tak z nebe nespadnou. Ani špatná údržba, ani chyba pilota by neměly takový účinek, jaký jsme viděli, tedy že by křídlo odpadlo a na obloze by se objevil výbuch,“ řekl Schmucker, který dodal, že se Prigožinovo letadlo rozhodně nerozpadlo kvůli mechanické závadě nebo povětrnostním podmínkám.

Schmucker dále uvedl, že na základě záběrů, které měl možnost vidět, se nezdá, že by letadlo zasáhla raketa nebo střela protivzdušné obrany. Z toho vyplývá, že se spíše přiklání k bombě přímo na palubě.

Foto: Profimedia.cz

Embraer Legacy 600. Ilustrační foto

Pád Prigožinova letadla

Soukromé letadlo Embraer Legacy 600, na jehož palubě měl být Jevgenij Prigožin a dalších devět cestujících, se zřítilo ve středu večer v ruské Tverské oblasti. V pátek večer ruská vládní agentura TASS uvedla, že se vyšetřovatelům podařilo zajistit černou skříňku z letadla. Na expertizu bylo také odesláno deset těl obětí.

Ruské zdroje tvrdí, že tělo šéfa wagnerovců bylo již předběžně identifikováno. Podle listu Kommersant bylo tělo bývalého Putinova kuchaře převezeno na analýzu DNA, která by jeho smrt měla definitivně potvrdit.

Foto: Yulia Morozova, Reuters

Jevgenij Prigožin

Ani tak ale není možné z nezávislých zdrojů ověřit, zda ke smrti skutečně došlo. Jak ale uvádějí britské a americké oficiální zdroje, Prigožin je s vysokou pravděpodobností po smrti.

Našly se černé skříňky z Prigožinova letadla, těla poslali na expertizu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám