Hlavní obsah

Wagnerovci na Ukrajině přišli o 30 tisíc mužů, odhaduje Bílý dům

Ruská žoldnéřská Wagnerova skupina přišla od zahájení ruské invaze na Ukrajinu před téměř rokem o více než 30 000 mužů. Zhruba 9000 jejích příslušníků přitom padlo v akci, uvedl v pátek podle agentury Reuters Bílý dům.

Foto: Igor Russak, Reuters

Centrum Wagnerovy skupiny v ruském Petrohradě

Článek

Spojené státy odhadují, že 90 procent wagnerovců zabitých na Ukrajině od prosince byli odsouzenci, řekl novinářům na pravidelném brífinku bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.

Polovina z celkového počtu padlých byla zabita od poloviny prosince, kdy zintenzivnily boje o východoukrajinské město Bachmut, uvedl zástupce Národní bezpečnostní rady s odvoláním na nově odtajněné zpravodajské informace.

Za strašnou cenu získají Bachmut, který jim bude k ničemu

Kirby řekl, že wagnerovci v Bachmutu a kolem něj v posledních dnech zaznamenali postupné zisky, ale po mnoha měsících a za „zničující cenu, která není udržitelná“. „Je možné, že nakonec budou v Bachmutu úspěšní, ale nebude to pro ně mít žádný skutečný význam, protože to nemá žádný skutečný strategický význam,“ řekl Kirby a dodal, že ukrajinské síly na Donbasu udržují silné obranné linie.

Ofenziva si vybírá daň. V únoru na ruské straně pětkrát víc mrtvých než obvykle

Válka na Ukrajině

Kirby řekl, že Wagnerova skupina nadále výrazně spoléhá na vězně, kteří byli posláni do války bez výcviku a vybavení, ačkoli zakladatel skupiny Jevgenij Prigožin nedávno tvrdil, že přestal do bojů na Ukrajině nabírat vězně.

Prigožin kvůli Bachmutu peskuje ruskou byrokracii

Za neúspěchy vojáků v bojích o Bachmut nesou odpovědnost ruské vojenské úřady, tvrdí Prigožin.

Prostřednictvím své tiskové služby obvinil ministerstvo obrany, že mu nedodává včas zbraně, a stěžoval si i na nedostatek bojovníků. „Už před novým rokem jsme mohli dobýt Bachmut, pokud by tomu nebránila „naše (ruská) strašlivá byrokracie“. Denně nám hází klacky pod nohy,“ řekl na videu, jež zveřejnila stanice Deutsche Welle.

V médiích se také objevilo video, na kterém příslušníci Wagnerovy soukromé skupiny žádají ministerstvo o přísun zbraní.

„V tuto chvíli jsme zcela odříznutí od dodávek zbraní. Obracíme se na naše kolegy a přátele na ministerstvu obrany. Jsme přesvědčení, že někde na skladech jsou zásoby. Nutně je potřebujeme a budeme vděční za pomoc,“ prosí na videu jeden ze čtyř ozbrojenců.

Nebýt monstrózní vojenské byrokracie, Bachmut by byl náš, tvrdí šéf wagnerovců

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám