Hlavní obsah

Nebýt monstrózní vojenské byrokracie, Bachmut by byl náš, tvrdí šéf wagnerovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blízký vztah podnikatele Jevgenije Prigožina, zakladatele a majitele polovojenské organizace Wagnerova skupina, a ruského prezidenta Vladimira Putina dostává velké trhliny. V několika videích podnikatel ostře kritizuje ruskou vládu, píše server týdeníku Focus.

Foto: ČTK

Jevgenij Prigožin

Článek

„Myslím, že bychom Bachmut dobyli, kdyby nebylo té monstrózní vojenské byrokracie a kdyby nám někdo každý den neházel klacky pod nohy,“ prohlásil Prigožin například ve videu zveřejněném na jeho telegramovém účtu. Počítá s tím, že Bachmut padne někdy v březnu, nejpozději v dubnu, jak to uvedl v dalším příspěvku.

V dalším si stěžoval, že se nemohou do Wagnerovy skupiny nabírat vězni. „Samozřejmě že v určitém okamžiku se počet jednotek sníží a my nebudeme schopni splnit požadovaný úkol. Kdyby bylo tři až pět skupin jako Wagner, už bychom si máčeli nohy v Dněpru.“

Zastavení náboru žoldáků ve věznicích podnikatel oficiálně nevysvětlil, analytici se domnívají, že tento krok je součástí rostoucího odporu ruských bezpečnostních složek proti jeho osobě. Prigožin od začátku ruské invaze na Ukrajinu otevřeně kritizoval ruskou armádu a její velení.

Putin stahuje wagnerovce z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Server deníku Daily Mail před pár dny přišel s informací, že ruský prezident Vladimir Putin nařídil Wagnerově skupině, aby se z Ukrajiny stáhla. Kreml se podle zdrojů deníku obává, že se Prigožin stává „příliš mocným“ a mohl by proti ruskému prezidentovi intrikovat.

Wagnerova skupina čítá na 50 tisíc vojáků a byla klíčovou součástí ruské invaze na Ukrajinu, připomíná například deník Daily Mail. Nyní má být tato skupina nahrazena mobilizovanými ruskými vojáky o počtu 300 tisíc, kteří mají na Ukrajině bojovat.

Lákavá smlouva s Wagnerovci přivedla bossy ruské mafie do hrobu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám