Hlavní obsah

Ofenziva si vybírá daň. V únoru na ruské straně pětkrát víc mrtvých než obvykle

Ruská ofenziva na Donbasu si vybírá svou daň. Počty padlých ruských vojáků na Ukrajině v posledních dvou týdnech oproti obvyklým týdenním ruským ztrátám několikanásobně vzrostly. Agentura BBC uvedla, že jde až o pětinásobek obvyklých údajů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský voják speciálních sil na Ukrajině

Článek

Může to být důsledek ofenzivy, kterou Rusko zahájilo na Donbasu, zmínil server BBC News.

Ten od začátku války na Ukrajině společně s nezávislým portálem Mediazona a skupinou dobrovolníků monitoruje počet Rusů, o jejichž úmrtí v bojích na Ukrajině informují otevřené zdroje. Zatímco v loňském roce se podle BBC v těchto zdrojích každý týden objevovaly zprávy o 250 až 300 mrtvých, v lednu se čísla zdvojnásobila.

Největší nárůst od začátku invaze

„Ale za pouhé dva únorové týdny se ruské službě BBC spolu s Mediazonou a týmem dobrovolníků podařilo potvrdit jména 1679 mrtvých, což je pětkrát více, než jsou obvyklé týdenní počty,“ uvedl web. Podle něj jde o největší nárůst ruských vojenských obětí od invaze na Ukrajinu.

Rusko chystá na výročí začátku války masivní raketový útok

Zahraniční

„A to se bavíme jen o datech, která se nám podaří najít a ověřit z otevřených zdrojů, čili reálný počet ztrát je rozhodně ještě vyšší,“ dodává BBC s tím, že se spoléhá pouze na potvrzené zprávy o úmrtích. „Předpokládáme, že náš seznam obsahuje dvakrát méně mrtvých, než je skutečně pohřbených v Rusku,“ informovala BBC. K tomuto závěru došla analýzou situace na hřbitovech ve více než 60 ruských osadách v průběhu roku 2022.

Většinu mrtvých za poslední tři měsíce tvoří podle BBC mobilizovaní muži, dobrovolníci (tedy ti, kteří po začátku války podepsali smlouvu s armádou) a naverbovaní vězni.

Podle nejkonzervativnějšího odhadu tak mohlo Rusko při invazi na Ukrajinu přijít o více než 29 500 vojáků, tvrdí BBC. Celkové nenahraditelné ztráty Ruska (tedy počet těch, kteří jsou mimo akci kvůli zranění, smrti nebo pohřešování) mohou být minimálně 133 tisíc lidí.

Toto číslo vychází z pozorování amerického Centra pro námořní analýzu, podle kterého na každého ruského vojáka, který zemřel během války na Ukrajině, připadá průměrně asi 3,5 zraněného. Tento údaj nezahrnuje ty, kteří bojovali na straně Ruska jako součást „lidových milicí“ Doněcku a Luhansku, uzavřela BBC.

Mnohé odhady ruských ztrát jsou ale ještě mnohem vyšší. Deník The New York Times s odvoláním na americké a další západní činitele tento měsíc napsal, že počet mrtvých a zraněných ruských vojáků se blíží ke 200 000. Analytici z ruského investigativního projektu Conflict Intelligence Team dokonce odhadují ruské ztráty na 270 000 mrtvých.

Podle britské vojenské rozvědky představují ztráty v ruských ozbrojených silách a v řadách ruských žoldnéřů 175 000 až 200 000 lidí, z čehož 40 000 až 60 000 jsou padlí.

Ruské ztráty podle britské rozvědky znatelně vzrostly od loňského září, kdy Moskva vyhlásila částečnou mobilizaci.

Ruská ofenziva už začala, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám