Hlavní obsah

Kde jsou wagnerovci? V Bělorusku jsme je nezaznamenali, hlásí polští zpravodajci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nic nenasvědčuje tomu, že by se žoldnéři z Wagnerovy skupiny přemístili z Ruska do Běloruska. S odvoláním na své zpravodajce to ve čtvrtek uvedl polský ministr vnitra Mariusz Kamiński. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko tentýž den potvrdil, že jeho zemi opustil i lídr wagnerovců Jevgenij Prigožin, který přijel do ruského Petrohradu.

Foto: Profimedia.cz

Odstraňování loga Wagnerovy skupiny na budově v Petrohradu

Článek

„Chci zdůraznit jednu věc: naše služby zatím nepotvrdily přítomnost Wagnerovy skupiny v Bělorusku, kromě jejího vůdce,“ citovala Kamińského agentura PAP.

Zároveň poukázal na to, že situace se může kdykoliv změnit, a Polsko proto přijalo opatření k posílení bezpečnosti na hranicích.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Kontrolní stanoviště Bruzgi-Kuznica na bělorusko-polské hranici, kde se shromažďují migranti

„Tito žoldnéři nepochybně mohou být použiti k tomu, aby zvýšili napětí na našich hranicích,“ řekl polský ministr s tím, že je třeba počítat s možnými provokacemi.

Prigožin osobně v Petrohradu. Přijel si pro zabavené zbraně

Zahraniční

Polská vláda minulý týden oznámila, že na hranice s Běloruskem vyšle dalších 500 policistů, kteří se tam přidají k pěti tisícům pohraničníků a dvěma tisícům vojáků.

Wagnerovci dostali po krátké vzpouře proti ruskému armádnímu vedení na výběr, aby se začlenili do ruské armády, odešli do Běloruska, nebo do civilu. Výstavbu táborů, které Bělorusko nabídlo wagnerovcům na svém území, potvrdily dříve i satelitní snímky. Zda žoldnéři přesun zahájili, ale nebylo jasné.

Lukašenko 27. června oznámil, že letadlo s Prigožinem přistálo v Minsku, v Bělorusku ale už není.

„Co se týče Prigožina, je v Petrohradu. Není na území Běloruska,“ řekl ve čtvrtek Lukašenko. Řekl také, že žoldnéřům Minsk nabídl usídlit se v některých bývalých vojenských osadách, což ale podle něj odmítli.

Hrůzný nález u Prigožina. V domě měl zarámovanou fotku useknutých hlav

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám