Hlavní obsah

Rusové podle svých slov kontrolují půlku Bachmutu, ale bojí se protiútoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské jednotky ovládají polovinu rozlohy Bachmutu, uvedl v úterý v televizi Rossija-24 poradce šéfa samozvané Doněcké lidové republiky Denise Pušilina Jan Gagin. Nevylučoval přitom pokus Ukrajinců o průlom. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj trvá na obraně města.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci na cestě u Bachmutu v BMP-2

Článek

„Naše dělostřelectvo, naše technika a naše vojska jsou už ve městě. Prakticky kontrolují polovinu Artěmovsku,“ uvedl Gagin, přičemž pro Bachmut použil sovětský název města.

Institut pro studium války (ISW) už v pondělí zmiňoval s odvoláním na různé ruské zdroje z řad vojenských korespondentů, že okupanti kontrolují 40 procent rozlohy města. Podařilo se jim ovládnout a vyčistit oblast kolem masokombinátu na severovýchodě města a postupují k autodromu a do obytných čtvrtí.

Rusové drží pod palbou všechny přístupové cesty, ovšem fyzicky je nekontrolují, což umožňuje dál zásobovat ukrajinské vojáky ve městě.

Poslední reportáž z Bachmutu: Zvláštní zpravodajka Novinek z frontové linie

Válka na Ukrajině

Rusové čekají ukrajinský pokus o průlom

Ukrajinské síly se přitom u Bachmutu mohou pokusit o průlom, varoval Gagin: „Nevylučuji pokusy o průlom, aby se ho pokusily udržet.“

Podle ruských vojenských bloggerů se Ukrajinci pokusili o protiútok na linii Bohdanivka–Ivanivska a u silnice T0504 (H-32) vedoucí z Bachmutu na západ přes Časiv Jar do Kosťantynivky. Podle ruského vojenského bloggera Rybara je cílem udržet spojnici pod kontrolou pro případ úplného stažení. Rybar dodal, že část bachmutské posádky se evakuuje.

Obrana města dále pokračuje, protože ukrajinský velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj a vrchní velitel Valerij Zalužnyj doporučili prezidentovi Zelenskému město dál bránit. ISW uvedl, že Bachmut sám nemá strategický nebo operační význam, ale důležitý je kvůli vázání ruských vojsk. Poradce ukrajinského prezidenta Michajlo Podoljak označil průběh obrany za velké strategické vítězství.

Dlouhodobá obrana se nemusí vyplatit

Pro Ukrajinu je rizikem, že u Bachmutu přijde o svou elitní sílu a vzácné vybavení při bojích s naverbovanými wagnerovci, kteří jsou jen potravou pro děla. Na druhou stranu ale vyřazení desítek tisíc naverbovaných Rusů znamená, že nebudou k dispozici pro důležitější bitvy.

Ukrajinci nikde nepostupují

Zbytečná válka

Podle ISW fakt, že si majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin stěžuje na nedostatek munice, naznačuje, že ruské ministerstvo wagnerovce klidně obětuje.

Na Západě ovšem panují obavy z obrany města za každou cenu. Americký ministr obrany Llyod Austin řekl, že stažení z Bachmutu by nebylo významnou strategickou porážkou.

Michael Kofman z analytické skupiny CAN v Arlingtonu naznačil, že Ukrajinci už dosáhli maxima: „Obrana Bachmutu dosáhla velkých výsledků, Rusko spotřebovalo hodně lidí a munice, ale tato strategie se může dostat do bodu, kdy její přínosy klesají vzhledem k tomu, že se Ukrajina snaží získat zdroje pro ofenzivu.“ Podle něj by pokračování v obraně mohlo bránit úspěchu důležitější operace na jaře.

Neustupovat! Braňme Bachmut dál, doporučili generálové Zelenskému

Válka na Ukrajině

Rusy Bachmut na měsíce vyčerpá, míní analytici

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám