Hlavní obsah

Putin nařídil dobýt Donbas do března

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil novému vrchnímu veliteli ruských ozbrojených sil Valeriji Gerasimovovi, aby do března obsadil Donbas, píše to server týdeníku Focus s odkazem na mluvčího ukrajinské vojenské rozvědky Andrije Jusova.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Vlevo Valerij Gerasimov, ruský prezident Vladimir Putin (uprostřed) a ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

Analytici amerického institutu pro studium války tvrdí, že Putin nalitím všech dostupných zdrojů do „velké konvenční války“ proti Ukrajině chce zvrat v dosavadním konfliktu. Analytici jsou přesvědčeni, že Rusko plánuje v následujících šesti měsících „rozhodnou strategickou akci“. Možnosti jsou podle nich tři.

První počítá s ofenzivou v Luhanské oblasti, kterou má Rusko z větší části obsazenou už od roku 2014. Úplné dobytí Luhanské a Doněcké oblasti je stále „oficiálním cílem speciální vojenské operace Kremlu“. Podle analytiků je to vojensky dosažitelné, i když „velmi náročné“.

Druhou možností je operace, která by využila ukrajinské protiofenzivy. Rusové by se mohli ubránit ukrajinským ofenzivám plánovaným na jaro 2023 a zničit přitom „významné části mechanizovaných ukrajinských jednotek“. To by Rusům umožnilo přípravu ofenzivy a „zatlačení vyčerpaných ukrajinských sil“.

Útok na Kyjev? Nepravděpodobný, ale možný

Třetí možností je další ruský útok na severní Ukrajinu a metropoli Kyjev. Tato varianta se jeví americkým analytikům jako nejméně pravděpodobná, ale nevylučují ji.

Náčelník generálního štábu Valeri Gerasimov, který nyní přímo velí ruské armádě na Ukrajině, okamžitě vyslal svého zástupce do Běloruska, kde je již umístěno více než 12 tisíc ruských vojáků – což naznačuje, že se zde připravují velitelské struktury na vytvoření případné ofenzivy.

Kreml zintenzivňuje své úsilí o zvýšení početního stavu ruských ozbrojených sil. Putin již nařídil vytvoření nových divizí, ministr obrany Sergej Šojgu (67) chce zvýšit počet vojáků z 1,35 milionu na 1,5 milionu mužů. Podle ukrajinských tajných služeb chce mít Rusko dokonce dva miliony mužů ve zbrani.

Rusko zvýší počet vojáků na 1,5 milionu, potvrdil Šojgu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám