Hlavní obsah

Vězně rekrutuje také ruská armáda, tvrdí britské ministerstvo obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také ruské ministerstvo obrany nyní rekrutuje pro své pravidelné jednotky bojující na Ukrajině vězně, jako to dříve dělala žoldnéřská Wagnerova skupina Jevgenije Prigožina. Tvrdí to britské ministerstvo obrany s tím, že tento proces běží už od začátku letošního roku.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Naší profesí je bránit vlast, hlásá slogan na mobilním plakátu pro nábor dobrovolníků do armády v Moskvě.

Článek

Podle čtvrteční zprávy ministerstva je pravděpodobné, že jen v dubnu 2023 se k armádním silám připojilo až deset tisíc trestanců.

Nynější náborová kampaň ministerstva obrany ve věznicích je součástí širší snahy ruské armády posílit stavy a šetřit pravidelné jednotky v bojích.

Moskva se také chce vyhnout novému kolu mobilizace, protože by to bylo pro ruskou veřejnost velmi nepopulární, stojí v dokumentu. Už dříve o náborů vězňů pro ruskou armádu informovaly ukrajinské tajné služby.

V minulosti prováděla nábory ve věznicích žoldnéřská Wagnerova skupina. Letos v únoru však s velkou pravděpodobností tuto možnost ztratila, když se vyhrotily spory jejího šéfa Prigožina s ministerstvem obrany ohledně dodávek munice.

Britské ministerstvo obrany denně zveřejňuje zprávy o vývoji války na Ukrajině s odvoláním na informace zpravodajských služeb. Moskva viní Londýn z cílené dezinformační kampaně.

Peskov: Na Ukrajině nevedeme válku, proto postupujeme pomalu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám