Hlavní obsah

Velká cvičení nepomohla, Rusko komplexní operace nezvládá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nepřesvědčivé výkony ruské armády na Ukrajině ukázaly, že velká strategická cvičení, jako právě zahájený Vostok-2022 (Východ 2022), nepřipravila ruské síly na vedení dlouhé rozsáhlé komplexní operace, uvedla v pátek britská vojenská rozvědka.

BEZ KOMENTÁŘE: Zahájení vojenského cvičení Vostok-2022Video: Reuters

 
Článek

„Výkon ruské armády na Ukrajině jasně ukázal, že ruská strategická vojenská cvičení, jako je Vostok, selhala při udržení schopnosti ozbrojených sil provádět rozsáhlé komplexní operace,“ napsala na Twitteru britská rozvědka v reakci na velké manévry ruských sil zahájené 1. září, které se konají navzdory tomu, že Rusko válčí na Ukrajině.

Zmínila i důvod, proč manévry nepřipravily vojáky pro válku. „Takovéto akce mají pevný scénář, nepodporují iniciativu a jejich primárním cílem je udělat dojem na ruské vůdce a mezinárodní publikum.“

Rozvědka upozorňuje, že velké společné strategické cvičení je vyvrcholením výcvikového roku. Rozporuje však počet vojáků, kteří se ho mají zúčastnit. Ruské ministerstvo obrany před začátkem manévrů uvedlo, že se do nich zapojí přes 50 000 vojáků a 5000 kusů zbraní a vojenské techniky včetně 140 letadel a vrtulníků a 60 lodí.

Podle britské rozvědky se do něj aktivně zapojí jen 15 000 vojáků, což je pětina počtu, který se účastnil manévrů Vostok v roce 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám