Hlavní obsah

Válka ještě neskončila, ale Rusko již neuspělo ve strategických cílech, řekl americký generál Milley

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký generál Mark Milley na čtvrtečním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké letecké základně Ramstein v Německu řekl, že na hodnocení ukrajinské protiofenzivy na jihu země je ještě příliš brzy, ale že je již nyní možné ji označit za dobře připravenou. Nepředpokládá, že by se Ukrajinci v postupu vyčerpali.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Generál Mark Milley

Článek

„Válka na Ukrajině neskončila a Rusko je velká země, která má na Ukrajině velké ambice,“ řekl Milley.

Je ale podle něj možné již nyní říct, že Rusko neuspělo v dosažení strategických cílů. „Rusové po zahájení invaze neobsadili Oděsu, hlavní město a ani nedosáhli řeky Dněpru,“ řekl.

Za jediné místo, kde se ruským silám podařilo za Dněpr dostat, označil okolí Chersonu na jihu Ukrajiny. Dodal, že Rusko také dosud neovládlo Donbas.

Rusové se necítí na prohru. Chtějí prý celý východ Ukrajiny i s Kyjevem

Válka na Ukrajině

Ukrajinskou obranu i protiútok označil Milley za efektivní. Jako příklad uvedl, že díky americkým salvovým raketometům HIMARS zasáhli Ukrajinci přes 400 ruských cílů. „Mají devastující účinek,“ dodal.

Kontaktní skupina pro Ukrajinu se zformovala v dubnu pod záštitou Spojených států a Německa. Na dnešní zasedání dostalo pozvánku přes 50 ministrů obrany a vysokých vojenských představitelů nejen ze zemí NATO.

Na jednání přicestoval také ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Česko na schůzce zastupovala ministryně obrany Jana Černochová, která se s Austinem sejde ještě v pátek v Praze.

Ukrajinci u Charkova pronikli až 50 kilometrů do ruské obrany

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám