Hlavní obsah

V Rusku funguje síť protikremelských agentů, kterou Ukrajina zásobuje drony, tvrdí CNN

Kyjev

Ukrajině se podařilo vybudovat v Rusku síť agentů a sympatizantů, kteří provádějí sabotážní útoky namířené proti tamnímu režimu. Kyjev prý této buňce poskytuje bezpilotní letouny, uvedla s odkazem na své zdroje ze zpravodajské komunity stanice CNN.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vyšetřovatelé kontrolují budovu poté, co ukrajinský dron poškodil bytový dům v Moskvě

Článek

Americké zpravodajské služby věří, že právě ukrajinští agenti či sympatizanti uvnitř Ruska stáli na začátku května za útokem na Kreml. Dva bezpilotní letouny vzlétly tehdy z území Moskevské oblasti.

Podle informací zpravodajské stanice CNN Kyjev poskytuje buňce výhradně drony ukrajinské výroby. Podle Spojených států neexistuje důkaz, že by Kyjev propašoval do Ruska drony americké výroby, které USA Kyjevu poskytly k obraně svého území.

Ukrajině v průběhu války může nahrávat fakt, že hranice mezi oběma státy je obtížně kontrolovatelná, což z ní činí ráj pro pašeráky. „Přežití je problémem všech, takže peníze dělají divy,“ uvedl pro CNN pod podmínkou anonymity jeden z představitelů evropských zpravodajců.

Drony na Kreml vzlétly z Moskevské oblasti, tvrdí ruský důstojník v záloze

Evropa

Kyjev oficiální cestou jakékoli exploze na území Ruska nekomentuje. „Bavlna ale hořela, hoří a bude hořet i nadále,“ uvedla Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) ke zjištění CNN.

Bavlnu užívají Ukrajinci od prvních týdnů války jako slangové slovo, kterým označují výbuchy v Rusku nebo na Ruskem okupovaném území.

Útoků přibývá

Exploze v Rusku nejsou za poslední rok neobvyklým jevem. Cílem útoků jsou zpravidla ropné sklady, železnice, vojenské budovy, skladiště či rozvodné sítě. V posledních týdnech ale podobných incidentů začalo výrazněji přibývat.

Květnový útok na Kreml byl vyvrcholením několikaměsíčního úsilí Ukrajinců o vytvoření infrastruktury pro podobné sabotáže, uvedla CNN s odkazem na zdroj obeznámený se situací.

„Někteří lidé na Ukrajině už měsíce usilují o větší agresivitu. Na vyšších úrovních k tomu určitě existuje ochota. Problémem ale vždy byla schopnost takový úkol provést,“ prozradil zdroj.

Podle CNN se představitelé západních zpravodajských struktur nicméně shodují na tom, že podobné přeshraniční útoky jsou chytrou vojenskou strategií. Mohou totiž ovlivnit ruské rozhodování a část okupační armády by se mohla přesunout zpět na ruské území, aby podobným akcím zabránila.

„Ukrajina má právo k použití síly za svými hranicemi, aby oslabila schopnost Ruska použít sílu na Ukrajině. Legitimní vojenské cíle za vlastními hranicemi jsou mezinárodně uznávány jako součást sebeobrany národa,“ řekl například minulé úterý britský ministr zahraničí James Cleverly.

Bílý dům naproti tomu vydal prohlášení, že útoky uvnitř Ruska obecně nepodporuje.

Drony zasáhly dvě obytné budovy v Moskvě

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám