Hlavní obsah

V Kyjevě se čekají mrazy a silné sněžení, lidé stále nemají dost elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

V Kyjevě se od neděle očekává silné sněžení a teploty pod nulou ve dne i v noci, píše agentura Reuters. Miliony obyvatel ukrajinské metropole a jejího okolí přitom podle ní nadále nemají dostatečné dodávky elektřiny a tepla. To je důsledek dřívějších ruských vzdušných úderů na energetickou infrastrukturu země. Společnost Ukrenerho uvedla, že výrobci elektřiny jsou schopni pokrýt jen tři čtvrtiny potřeb spotřebitelů, což vyžaduje omezení a výpadky v dodávkách energií v celé zemi.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Záchranáři na místě dopadu rakety v Kyjevě (ilustrační foto)

Článek

Prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném večerním videoposelství uvedl, že omezení dodávek elektřiny se v současné době týká Kyjeva a 14 ukrajinských regionů. V každém z nich se to podle něj dotýká více než 100 000 odběratelů.

Ukrajinští energetici i v sobotu pokračovali v obnově energetické sítě země. „A máme už další možnosti výroby a dodávek elektřiny. Ale bohužel to nestačí na to, aby byly dodávky zcela stabilní,“ řekl Zelenskyj podle agentury Ukrinform. Prezident poznamenal, že pokud spotřeba elektřiny večer vzroste, může se množství výpadků zvýšit. „To opět ukazuje, jak důležité je nyní šetřit energií a spotřebovávat ji s rozumem,“ dodal.

Podle Serhije Kovalenka, šéfa ukrajinské energetické společnosti Yasno, která poskytuje elektrickou energii v Kyjevě, se situace ve městě zlepšila, ale zůstává „celkem složitá“. Naznačil, že obyvatelé metropole by měli mít dodávky elektřiny alespoň čtyři hodiny denně, píše Reuters. Podle sobotního prohlášení starosty Vitalije Klička zůstávalo v Kyjevě bez elektřiny na 25 procent odběratelů.

Boje na Ukrajině naberou na intenzitě, obávají se američtí experti

Válka na Ukrajině

Ve vzácné veřejné roztržce mezi ukrajinskými představiteli, Zelenskyj v pátek kritizoval kyjevského starostu za to, že podle něj město nepřichystalo dobře nouzové přístřešky, jež mají pomoci lidem bez elektřiny a tepla, podotkl Reuters.

Rusko v noci ze soboty na neděli ostřelovalo raketami ukrajinské město Záporoží, podle úřadů zásah utrpěl zemědělský podnik. Výbuchy ráno hlásí také Kryvyj Rih.

Do Chersonu proudí elektřina, Kyjev obnovil dodávky vody

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám