Hlavní obsah

Ruské vojenské blogery rozdělil odchod mobilizovaných ze zmasakrované Makijivky

Ruští vojenští blogeři kritizují Kreml, že do bojů vysílá mobilizované vojáky, aniž by prodělali adekvátní výcvik a byli řádně vystrojeni, což vede k vysokým ztrátám. Například v Makijivce mobilizovaní ze Serpuchova opustili své pozice, takže jejich spolubojovníci pak byli za nejasných okolností pozabíjeni, když se vzdávali Ukrajincům.

Rozsah škod na energetické infrastruktuře odhalují satelitní záběry potemnělé Ukrajiny.Video: Reuters

 
Článek

Někteří vojenští blogeři, včetně jednoho napojeného na Wagnerovu skupinu, dávají najevo sympatie k vojákům, jimž nyní hrozí soud za dezerci. Sami tvrdili, že neodmítají bojovat, ale chtěli být nasazeni v druhé linii a nesloužit jako potrava pro děla.

Do jisté míry se jich zastává i válečný zpravodaj Alexandr Koc, kterého nedávno ruský prezident Vladimir Putin vyslal do ruské Rady pro lidská práva. I on ale vyjadřuje pochybnosti o jejich upřímnosti.

Staré střely s odmontovanou jadernou náloží používá Moskva jako klamné cíle. Jiné nemá

Válka na Ukrajině

Blogeři, kteří je hájí v čele s Kanálem vizionera, se pustili i do svých kolegů, kteří mobilizované ze Serpuchova odsuzují. Mají pocit, že se z nich udělal obětní beránek, i když hlavním problémem podle nich je, že neměli kvalitní důstojníky a odflákla se jejich příprava na boj.

Část vojenských blogerů zaujímá tvrdší postoj a kritizují Koce, že je vůči vojákům ze Serpuchova příliš mírný, a požadují pro vojáky tvrdé tresty za to, že opustili pozice.

Jeden veterán z bojů na Doněckém letišti připomíná, že jeho jednotka nenechala na bojišti ani jednoho spolubojovníka, ani jejich těla.

Foto: Profimedia.cz

Těla ruských vojáků v Makijivce

Jiný bloger, Starše Eddy, vojákům přímo dává za vinu postřílené v Makijivce, blog Zapisky veterana by je chtěl poslat do trestného praporu.

Viněni jsou i z toho, že jejich odchod způsobil dalším jednotkám velké ztráty, protože Ukrajinci postoupili. Nápor pak nesla jednotka baškirských vojáků, uvedl Jurij Podoljak.

Mobilizovaní ze Serpuchova si stěžovali, že byli vysláni bojovat bez adekvátního výcviku, uniforem a ochranných prostředků. Také vypověděli, že za celou dobu dostali jen jediné jídlo.

Ukrajinský generální prokurátor uvedl, že se případ zabitých ruských vojáků v Makijivce vyšetřuje.

Zvažuje se i možnost, že Rusové kapitulaci jen předstírali a začali pak střílet na Ukrajince. Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak, který viděl celé video z masakru, konstatoval, že se část vojáků vzdát chtěla a druhá část střílela.

Kyjev tvrdí, že má plnou verzi videí ukazujících zabití vzdávajících se Rusů

Válka na Ukrajině

Během jediné noci zemřelo u Makijivky přes 500 mobilizovaných ruských mladíků. Velení je tam nechalo

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám