Hlavní obsah

Boje na Ukrajině naberou na intenzitě, obávají se američtí experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Intenzita bojů na Ukrajině se v posledních dnech snížila kvůli špatnému počasí. Je ale pravděpodobné, že se v příštích několika týdnech opět zvýší, jakmile dále klesnou teploty a půda na frontě zmrzne. Ve svém pravidelném hodnocení války na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války (ISW).

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Ukrajinské a ruské zprávy z kritických oblastí fronty na východě a jihu Ukrajiny, včetně Svatového, Bachmutu či Vuhledaru, naznačují, že vojenské operace na obou stranách jsou v současné době komplikovány silným deštěm a následným velkým množstvím bahna.

„Je pravděpodobné, že půdě bude trvat několik dní stálých mrazivých teplot, než ztuhne, což znamená, že terénní podmínky pravděpodobně umožní zvýšení intenzity operací na celé Ukrajině až o víkendu 3. až 4. prosince a v následujícím týdnu,“ uvedl ISW.

Není jasné, zda některá ze stran na tuto dobu aktivně plánuje velké ofenzivní operace, zdůrazňují američtí experti. Meteorologické faktory, které takovým operacím nyní brání, se ale podle nich začnou v každém případě vytrácet.

Policie: Od stažení Rusů zahynulo v Chersonské oblasti při ostřelování 32 lidí

Válka na Ukrajině

Noční ostřelování

Rusko v noci ze soboty na neděli ostřelovalo raketami ukrajinské město Záporoží, podle úřadů utrpěl zásah zemědělský podnik. Výbuchy v neděli ráno hlásí také Kryvyj Rih. Podle dosavadních informací si útoky nevyžádaly oběti na životech.

Šéf oblastní správy Oleksandr Staruch uvedl, že v důsledku zásahu dvěma ruskými raketami vypukl požár v zemědělském podniku na předměstí Záporoží. Pravděpodobně se jednalo o rakety S-300, které jsou původně určeny k protivzdušné obraně, ruská armáda je ale používá i proti pozemním cílům. Lidé podle něj při tomto útoku zraněni nebyli.

Server RBK-Ukrajina s odkazem na místní obyvatele uvedl, že v Záporoží byla v neděli ráno slyšet řada výbuchů. Městem zněly sirény. Úřady nové ruské údery na město zatím nepotvrdily.

Ruské raketové útoky hlásí také Krivyj Rih v Dněpropetrovské oblasti. Šéf tamní vojenské správy Oleksandr Vilkul vyzval obyvatele, aby se odebrali do krytů. Není jasné, zda si útok vyžádal mrtvé nebo zraněné.

Podle šéfa Dněpropetrovské oblasti Valentyna Rezničenka v noci na neděli ruské síly ostřelovaly raketomety a dělostřelectvem Nikopolský okres, který leží na pravém břehu řeky Dněpr naproti okupované Záporožské jaderné elektrárně. V celkem pěti útocích, které si podle dosavadních informací nevyžádaly oběti na životech, byly podle něj zasaženy obce Marhanec a Červonohryhorivka. Letecký poplach trval prakticky celou noc.

Kdo vydělává na válce? Tyto země díky konfliktu na Ukrajině posilují

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám