Hlavní obsah

V Izjumu se po odchodu ruských vojáků našlo pohřebiště s 440 těly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ukrajinském Izjumu se po jeho osvobození ukrajinskými silami a odchodu ruských jednotek našlo provizorní pohřebiště se 440 hroby. Stanici Sky News to řekl náčelník policejního vyšetřovacího oddělení pro Charkovskou oblast Serhij Bolvinov. Fotografie a záběry dřevěných křížů na většinou nijak neoznačených hrobech zveřejnila stanice Nastojaščeje vremja, které o nálezu hřbitova řekl zmocněnec pro pohřešované osoby Oleh Kotenko.

BEZ KOMENTÁŘE: V Izjumu objevili masový hrobVideo: Reuters

 
Článek

Obdobné zprávy o nálezech masových hrobů po stažení ruských vojáků přicházely z ukrajinských měst, včetně Buče a Irpině, také v dubnu, kdy se ruští vojáci stáhli z okolí Kyjeva.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: V Izjumu objevili masový hrob

Všechna těla podle policejního náčelníka úřady plánují vyzdvihnout a podrobit je forenznímu vyšetřování.

„Je to pro mě opravdu šokující a hrůzné. Je to zločin proti lidskosti. V civilizovaném světě v roce 2022 by to tak nemělo být,“ řekl Sky News Bolvinov.

„Víme, že někteří (lidé) byli zabiti, další zemřeli kvůli dělostřelecké palbě, takzvaným traumatům z výbuchu miny. Další kvůli náletům,“ odpověděl Bolvinov na otázku, jak pohřbení lidé zemřeli. Doplnil, že přesnou příčinu smrti ale vyjeví až vyšetřování.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci v Izjumu

Izjum v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny dobyla ukrajinská armáda minulý týden při své protiofenzivě. Ve středu osvobozené město navštívil prezident Volodymyr Zelenskyj a zúčastnil se tam vztyčování ukrajinské vlajky.

Zelenskyj navštívil osvobozený Izjum a zveřejnil snímky. Zaznamenali to i v Rusku

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám