Hlavní obsah

Útok raketami ATACMS na letiště omezí možnosti ruské vzdušné podpory vojákům na frontě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská rozvědka se v pátek vyjádřila k prvnímu útoku Ukrajinců taktickými raketami ATACMS vypalovanými z raketometů HIMARS a M270. Podle ní bylo zřejmě zničeno devět vrtulníků na letišti Berďansk a dalších pět v Luhansku, což omezí schopnosti Ruska bránit frontu v přilehlých oblastech a vést tam další útoky.

Foto: Via Pavlo Narozhnyy, Reuters

Záběry systému HIMARS na Ukrajině

Článek

K útoku na letiště došlo v noci na úterý. „I když rozsah škod není aktuálně potvrzen, je pravděpodobné, že bylo zničeno devět ruských vojenských helikoptér v Berďansku a pět v Luhansku,“ uvedla na síti X britská rozvědka.

Vyhodnotila i možný dopad útoku: „Vzhledem k tomu, že blízká vzdušná podpora ruskými letadly s pevnými křídly je mimořádně špatná, ruské obranné linie čelící ukrajinské ofenzivě se stávají stále více závislé na podpoře vrtulníků. Berďansk byl používán jako hlavní předsunutá operační základna na jižní ose poskytující jak logistiku, tak zajišťující ofenzivně/defenzivní úkoly. Budou-li tyto ztráty potvrzeny, je vysoce pravděpodobné, že budou mít dopad na ruské schopnosti bránit se a podnikat další útočné akce v tomto směru.“

Zásah je podle Britů pro Rusy bolestivý i vzhledem k aktuálnímu tlaku na ruskou vojenskou produkci. „Jakoukoli potvrzenou ztrátu draků letadel bude obtížné v krátké nebo střední době nahradit,“ napsala rozvědka.

Rusko utrpělo jednu z největších ztrát letadel, ničila je kazetová munice z raket ATACMS

Válka na Ukrajině

Ta také podotkla, že ztráty mohou vytvořit další tlak na ruské piloty, kteří čelí vyčerpání z bojů, a také na letadla, jež jsou opotřebená z bojů a dotýkají se jich problémy s údržbou během ruské kampaně, která se prodlužuje na neočekávaně dlouhou dobu.

„Je reálná možnost, že tento útok donutí Rusko ještě jednou přemístit své operační základny a velitelství i řídící uzly dále od frontových linií, což zvětší zátěž na logistické řetězce,“ upozornila rozvědka.

Nejde však jen to, že se prodlouží zásobovací linie. Když se nebude moci používat letiště v Berďansku, vrtulníky budou muset létat z větší vzdálenosti, což omezí dobu jejich setrvání u fronty.

ATACMS se osvědčily, pochvaloval si Zelenskyj

Zahraniční

Škody na letišti v Luhansku

O útoku na letiště informovaly v úterý ukrajinské síly. O nasazení střel ATACMS mluvil prezident Volodymyr Zelenskyj.

Satelitní záběry od Planet Labs potvrzují zničení a poškození pěti ruských bitevních a transportních vrtulníků v Luhansku, upozornil ukrajinský kanál Tatarigami_UA na síti X. Nejméně dva, možná tři jsou zcela zničené. Další jsou přinejmenším vážně poškozené.

Vidět je také poškození ranveje submunicí z kazetových hlavic a kráter na letištní ploše.

Ztráty Su-25

Bitevní vrtulníky jsou pro Rusy při podpoře okupačních jednotek stále důležitější, protože bitevníky Su-25 jsou velmi ohroženy ukrajinskými systémy protivzdušné obrany (PVO). Agentura UNIAN uvedla, že se v pátek podařilo sestřelit už pátý Su-25 za deset dní.

Mluvčí jižního uskupení ukrajinských sil Oleksandr Štupun uvedl, že intenzivnější operace nutí bitevníky Su-25, jež jsou vyzbrojeny neřízenými raketami, létat blíže k frontě, a dostávají se tak do dostřelu ukrajinských systémů PVO. „Nemohou útočit z velké vzdálenosti. Nepřítel proto musí létat blíže,“ uvedl k úspěšným sestřelům letadel.

Všechny stroje měly být sestřeleny v oblastech těžkých pozemních bojů. Tvrzení Štupuna však není jak ověřit.

USA pošlou další rakety ATACMS a dodávky budou pravidelné, řekl Kuleba

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám