Hlavní obsah

Ruský velvyslanec v USA ke zničenému dronu: Neměl tam co dělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zahraničí Spojených států si kvůli úternímu incidentu s americkým dronem, který se zřítil do Černého moře, předvolalo ruského velvyslance Anatolije Antonova. Ten po schůzce řekl, že americká letadla a lodi nemají co dělat v blízkosti ruských hranic. Moskva si však podle něj konflikt s USA nepřeje, uvedla ruská média.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský velvyslanec ve Spojených státech Anatolij Antonov

Článek

„Především se domnívám, že americká letadla a lodě nemají co dělat v blízkosti hranic Ruské federace,“ řekl podle agentury TASS po předvolání na americké ministerstvo zahraničí ruský velvyslanec.

„Pokud jde o nás, nechceme žádnou konfrontaci mezi USA a Ruskem. Jsme pro budování pragmatických vztahů ve prospěch ruského a amerického národa,“ citovala jej agentura RIA Novosti.

Armáda Spojených států sdělila, že ruský bojový letoun Su-27 se v mezinárodním vzdušném prostoru srazil s americkým průzkumným dronem MQ-9 Reaper a zasáhl jeho vrtuli. Dron byl v důsledku toho zničen. Incident se podle ní stal kvůli „nebezpečnému a neprofesionálnímu“ chování ruské strany.

Ruské ministerstvo obrany k incidentu už dříve uvedlo, že „kontrolní zařízení ruských vzdušných sil v dopoledních hodinách zaznamenalo let amerického dronu MQ-9 ve směru státní hranice Ruské federace“, a že proto okamžitě startovaly stíhačky protivzdušné obrany, kontakt však popřelo.

„Ruské stíhačky nepoužily zbraně a nepřišly do kontaktu s americkým dronem,“ tvrdilo ruské ministerstvo obrany. Podle něj se americký dron kvůli prudkému manévrování dostal do neřízeného letu se ztrátou výšky a narazil do vodní hladiny.

Mluvčí Bílého domu John Kirby řekl, že o incidentu byl informován prezident Joe Biden. Uvedl také, že takové události se stávají, ale že tato je jiná, protože byla „nebezpečná a neprofesionální“ a vedla ke zřícení amerického bezpilotního letounu. Dodal, že v „tomto ohledu jde o ojedinělý incident“.

Ruská stíhačka sundala do Černého moře americký bezpilotní letoun

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám