Hlavní obsah

USA poslaly Ukrajině milion kusů zabavené íránské munice, chystají se poslat i zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrální velení Spojených států amerických (CENTCOM) ve středu oznámilo, že USA na Ukrajinu odeslaly přibližně 1,1 milionu nábojů ráže 7,62 mm určených pro útočné pušky. Informuje o tom agentura Reuters, podle které byly náboje zabaveny na cestě z Íránu do Jemenu, kde měly sloužit hútijským silám. Podle CNN Washington plánuje Ukrajině předat i zbraně, které byly zabaveny společně s municí.

Foto: Profimedia.cz

Zabavené íránské zbraně

Článek

„USA jsou odhodlány spolupracovat s našimi spojenci a partnery na potírání toku íránské smrtící pomoci v regionu všemi zákonnými prostředky,“ uvedl CENTCOM ve středečním prohlášení, na které odkazuje agentura Reuters.

Dodávka nábojů však přichází v době, kdy Ukrajina usiluje o zbraně dlouhého doletu a systémy protivzdušné obrany, a proto tato munice podle Reuters nebude mít na bojišti žádný zásadnější význam.

V uplynulém roce podle zpravodajské televize CNN americké námořnictvo zabavilo nejen íránskou munici, ale i tisíce íránských útočných pušek a dalších zbraní, a to zejména na malých plavidlech bez státní příslušnosti na trasách, které se v minulosti používaly k pašování zbraní Hútíům v Jemenu.

Ať za to zaplatí. USA předávají zabavený majetek ruských oligarchů Ukrajině

Evropa

Jak je legálně poslat Kyjevu?

Jak uvedla CNN, úředníci amerického ministerstva spravedlnosti a obrany spolupracují na nalezení legální cesty, jak zbraně poslat na Ukrajinu, přičemž jednou z takových cest je podle nich využití amerických orgánů pro civilní konfiskaci.

Ministerstvo spravedlnosti letos v červenci oznámilo, že usiluje o propadnutí více než 9 tisíc pušek, 284 kulometů, 194 raketometů a více než 70 protitankových řízených střel zabavených íránskému námořnictvu.

„Ukrajina potřebuje různé způsoby dodávek zbraní pro své válečné úsilí. A i když (přesun zabavené munice a zbraní) nevyřeší všechny ukrajinské potřeby, i tak díky tomu získají tolik potřebnou podporu,“ uvedl Jonathan Lord, ředitel programu pro bezpečnost na Blízkém východě, který pracuje v Centru pro novou americkou bezpečnost.

Američtí mariňáci v nové roli? Před Íránem mohou chránit i na palubě cizích tankerů

Blízký a Střední východ

Klín mezi Írán a Rusko

Lord už v únoru naléhal, aby USA poslaly zabavené íránské zbraně na Ukrajinu. Podle něj by tento krok navíc mohl mít dopad i na vztahy Íránu s Ruskem.

„Již více než rok jsou íránské bezpilotní letouny v rukou ruské armády používány k útokům a vraždám ukrajinských civilistů,“ prohlásil Lord. „V tom, že Ukrajina využívá zabavené íránské zbraně k obraně svého lidu před zločinnou invazí a zneužíváním ze strany Ruska, je poetická spravedlnost. Tato politika navíc může zvýšit tlak na rozvíjející se vztahy mezi Moskvou a Teheránem,“ dodal.

Toto rozhodnutí by mohlo vrazit klín mezi Írán a Rusko, které v posledních několika měsících vytvořily faktické obranné partnerství, kdy Írán dodává Rusku bezpilotní letouny pro válku na Ukrajině a Rusko spolupracuje s Íránem na výrobě raket a systémů protivzdušné obrany.

Ukrajina chce kvůli dronům útoky na továrny v Íránu a Sýrii

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám