Hlavní obsah

USA počítaly s reálnou možností ruského jaderného útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA se na konci roku 2022 reálně připravovaly na možnost jaderného útoku Ruska na Ukrajinu. Bylo to v době, kdy Ukrajina získávala od Rusů zpět město Cherson. O postoji USA informuje s odvoláním na dva vysoce postavené představitele americké prezidentské administrativy stanice CNN.

Riskujete jaderný konflikt a následné zničení civilizace, pohrozil Putin Západu (únor 2024).Video: Reuters

 
Článek

Obavy z rizika jaderného útoku se podle těchto zdrojů nezakládaly pouze na hypotetických scénářích, ale vznikly na základě souboru několika událostí, analýz a poznatků rozvědek.

„Museli jsme vytvořit plán, abychom byli v nejlepší možné pozici, kdyby se tato dříve nemyslitelná událost skutečně stala,“ řekl stanici jeden její zdroj.

V závěru roku 2022 se totiž ruská armáda ocitla na Ukrajině v nezáviděníhodné situaci, připomněla CNN. Ukrajinské síly postupovaly na Cherson na jihu země, jedno z největších měst, které se ruské armádě od začátku ofenzivy v únoru 2022 podařilo ovládnout. Celým ruským jednotkám hrozilo obklíčení.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruská taktická raketa Iskander může nést jadernou hlavici.

Americká administrativa se domnívala, že takováto velká ztráta by mohla být potenciálním spouštěčem pro použití jaderných zbraní, sdělily CNN její zdroje. K obavám přispívalo i to, že ruský prezident Vladimir Putin prohlašoval Cherson za součást ruského území, a mohl by tedy jeho ztrátu označit za hrozbu pro Rusko.

K obavám z možného jaderného útoku na Ukrajinu přispělo tehdy i to, že Rusko několikrát obvinilo ukrajinské síly, že se připravují na použití takzvané špinavé bomby, která po výbuchu zamoří okolí radioaktivním materiálem pomocí exploze konvenční výbušniny. Podle zdrojů CNN toto falešné obvinění vyvolalo podezření Washingtonu, že Rusové si buď připravují „záminku, aby udělali sami něco šíleného, nebo chtějí zakrýt něco, co se sami chystají udělat“.

Medvěděv: Když prohrajeme, shodíme atomovky na Washington, Londýn i Berlín

Evropa

Obavy Washingtonu pak vystupňovala především informace západních rozvědek, že ruští představitelé mezi sebou o jaderném útoku otevřeně diskutují. Tyto rozhovory se podle zdrojů CNN odehrávaly minimálně v „nižších patrech ruského systému“.

USA se proto zaměřily na sledování přesunů ruských jaderných sil. V tichosti probíraly rostoucí riziko jaderného úderu na Ukrajině s hlavními spojenci a zároveň tlačily především na Čínu, Indii i další země, aby se snažily Rusko od takového útoku odvrátit. Právě zapojení Pekingu a Dillí mohlo podle jednoho ze zdrojů stanice nakonec „pozitivně ovlivnit způsob, jakým Rusové o jaderných zbraních uvažovali“, uzavírá CNN.

Rusko by neváhalo použít jadernou zbraň jako šokovou terapii, odhalují uniklé dokumenty

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám