Hlavní obsah

Putin hraje o život. Car, který prohrál válku, skončil, míní poradce Zelenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident na Ukrajině válčí i za svůj vlastní život. Další neúspěch na bitevním poli, jako bylo stažení armády z Chersonu, si už nemůže dovolit. Rusové totiž nemají pro cary, kteří prohrávají války, pochopení. Podle britského listu The Times to prohlásil poradce ukrajinského prezidenta a bývalý rozvědčík Oleksij Arestovyč.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Bojuje teď o svůj vlastní život. Pokud prohraje válku, minimálně v myslích Rusů to bude znamenat jeho konec. Konec jako politické postavy, možná ale i fyzickou likvidaci. Putin je vyděšený, protože v Rusku s cary, kteří prohrávají války, nemají slitování,“ prohlásil Arestovyč.

Listopadová ztráta Chersonu, jediné regionální metropole mimo Donbas, kterou Rusové od začátku invaze dobyli, byla pro Moskvu morální i strategickou prohrou. Ze strategického hlediska je město na řece Dněpr důležité kvůli spojení s okupovaným Krymem a tím, že je na cestě do klíčového přístavu Oděsa.

Rusové po stažení z Chersonu zasypali Ukrajinu raketami a vážně poškodili energetickou infrastrukturu země, na frontě ale od té doby nikterak nepostoupili. Neúspěchy na bitevním poli už se proto začaly promítat i do veřejného mínění.

Ukrajinci objevili v osvobozeném Chersonu čtyři ruské mučírny

Zahraniční

Lhostejnost a apatie

Nezávislý zpravodajský portál Meduza tento týden upozornil, že z průzkumu veřejného mínění, který si nechal vypracovat Kreml, vyplynulo, že Rusové cítí lhostejnost, nevidí optimisticky budoucnost země a válka na Ukrajině je unavuje.

„Nejde o příklon k opozici nebo úplné odmítání speciální vojenské operace. Ale o lhostejnost a apatii. Necítí žádné povzbuzení, nic, co by je nutilo jít vpřed,“ uvedl portál.

Dodal, že tyto nálady podle zadavatelů průzkumů ani tak nesouvisí s úspěchy ukrajinské protiofenzivy a stažením ruských sil z ukrajinského Chersonu. Kreml se totiž domnívá, že Rusové jsou unaveni válkou jako takovou.

Pesimismus, apatie. Rusové jsou válkou unavení, ukázal Kremlu průzkum

Válka na Ukrajině

Za „nejvíce bolestivé“ aspekty války přitom Rusové v průzkumu označili částečnou mobilizaci, ekonomické obtíže vyvolané sankcemi, ale také například zablokování sociální sítě Instagram ruskými úřady.

„Dokonce i lidé, kteří jsou velmi loajální Putinovi, začínají pochybovat, že mohou tuhle válku vyhrát,“ řekl k aktuální situaci Arestovyč. To ale podle něj neznamená, že se o to ještě nepokusí. Je prý pravděpodobné, že se jednotky Ruské federace v blízké době budou snažit o novou ofenzivu z Běloruska a na Donbase a že zkusí zaútočit na jadernou elektrárnu v Rovně na severozápadě Ukrajiny.

Vladimire Vladimiroviči, jste chlap? Manželky a matky ruských vojáků vyzývají Putina k setkání

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám