Hlavní obsah

USA dále navyšují produkci dělostřelecké munice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká armáda plánuje do října zvýšit měsíční výrobu velkorážové dělostřelecké munice ráže 155 mm na 60 000 kusů, uvedl náměstek ministra obrany Doug Bush, který má v americké armádě na starosti akvizice. Příští rok v říjnu by měla výroba dosáhnout 100 000 kusů. Rychlejší zvýšení výroby oproti plánu umožňuje otevření nové muničky, kterou staví armáda v Texasu.

Foto: Sgt. Paul Sale, ČTK/AP

Vojáci z americké 101. vzdušné výsadkové divize pálí z houfnice M777 ráže 155 mm na základně Kara Soar v Iráku

Článek

Armáda už zvýšila výrobu dělostřeleckých granátů ráže 155 mm. V době útoku na Ukrajinu v únoru 2022 se měsíčně vyrábělo 14 000 kusů, loni v říjnu to již bylo 28 000 kusů. Do příštího října meziročně stoupne na 60 000 kusů a v říjnu 2025 by měla výroba dosáhnout sta tisíce granátů měsíčně.

Nová továrna v texaském Garlandu má použít podle Bushe „zcela nový způsob výroby náboje, jaký jsme nikdy předtím nevyužívali“.

Otázka navýšení výroby velkorážové munice představuje jeden z klíčových faktorů dalšího průběhu války, protože ostřelování nepřátelských pozic z děl hraje důležitou roli v taktice obou stran, když se fronta pohybuje jen minimálně. Až po mohutném dělostřeleckém ostřelování se pokoušejí o postup menší pěší jednotky.

Foto: Novinky

Růst výroby munice ráže 155 mm ve Spojených státech podle původního a upraveného plánu

Ukrajina podle listu The New York Times vystřílí denně asi 2000 kusů dělostřeleckých granátů ráže 152 a 155 mm, zatímco Rusko pětkrát více. EU slíbila Ukrajině, že jí dodá do konce března cca milion granátů, ale ve skutečnosti to bude něco přes 350 000, protože výrobní kapacity nestačí. ČR proto navrhuje, aby EU dodávala na Ukrajinu munici nakoupenou v třetích zemích, což se nelíbí francouzským zbrojovkám. Kvůli tomu je důležité jejich navýšení v USA.

ČR chce nakupovat munici pro Ukrajinu mimo EU

Evropa

Nedostatek munice ale pociťují obě strany. Rusko ji nejprve vozilo ze skladů v Bělorusku, loni pak začaly velké dodávky granátů ze Severní Koreje. Rusko je dováží i z Íránu.

Množství spotřebované munice ráže 155 mm může změnit způsob, jak americká armáda uvažovala o dělostřelectvu, a změnit i pohled na to, kolik by jí měla mít ve skladech. „Jestliže větší zásoby představují způsob, jak snížit riziko velkého konfliktu, pak se na její potřebu musíme dívat z tohoto hlediska,“ uvedl Bush pro server Defense One.

Bush dodal, že investice do výroby granátů ráže 155 mm pomůže zvýšit Spojeným státům schopnost výroby munice dalších ráží, protože se zvýší investice i do výroby střelivin a výroby kovových plášťů a dalších komponent. Díky investicím spojeným s válkou na Ukrajině budou mít Spojené státy „mnohem zdravější“ průmyslovou základnu pro výrobu všech typů munice, dodal Bush.

Navýšení produkce až na sto tisíc kusů vyrobených granátů ale závisí na postupu Kongresu, kde nyní republikáni blokují poskytnutí dalších peněz na pomoc Ukrajině. Část z blokovaných 3,1 miliardy dolarů pomoci Ukrajině je určena na výrobu munice a rozšíření její produkce.

ANALÝZA: Proč USA zvyšují výrobu dělostřelecké munice rychleji než EU

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám