Hlavní obsah

ČR chce nakupovat munici pro Ukrajinu mimo EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika chce, aby Evropská unie nakupovala munici pro Ukrajinu i mimo oblast EU, napsal s odvoláním na diplomaty server Politico. Ministr zahraničí Jan Lipavský řekl, že takový požadavek je logický.

Foto: Robert Procházka, novinky.cz

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Článek

Uvedl, že Česko toto téma v Bruselu nadneslo, protože mu jde o výsledek, kterým má být to, aby Ukrajina měla dost munice, a mohla se tak bránit ruské agresi.

Podle Politica by se Česko chtělo obrátit na zbrojní firmy například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice.

Evropská unie loni Ukrajině přislíbila, že jí do konce letošního března dodá milion kusů dělostřelecké munice, zatím ale dodala asi jen 330 000 kusů. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell nedávno uvedl, že očekává, že do března údaj naroste asi o 200 000, a Unie se tak dostane na přibližně 52 procent svého cíle. Milion nábojů poskytne EU podle něj Ukrajincům do konce roku.

Francie, která je unijním lídrem v obranném průmyslu, vždy usilovala o to, aby dodávky munice pocházely z místních zdrojů, napsal web Politico. Unijní zbrojovky ale tak velké množství ani nestíhají vyrábět, i z tohoto důvodu Češi přišli s návrhem, aby se EU po dělostřelecké munici poohlédla i za svými hranicemi.

Českému ministrovi zahraničí „přijde velice logické“, že by se munice měla dát pořídit i mimo Evropskou unii. Lipavský to v sobotu řekl v Bruselu, kde se účastní neformálního zasedání šéfů unijních diplomacií. „Uvidíme, jak v naší snaze budeme úspěšní,“ dodal. Nyní je na ostatních státech EU, zda tento návrh podpoří.

Orbán líčí schválení pomoci pro Ukrajinu jako úspěch. Mohly tam jít peníze určené pro nás, vysvětlil

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám