Hlavní obsah

Úniky odhalily i tajnou pomoc Maďarska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajnou pomoc Maďarska s dodávkami zbraní na Ukrajinu zřejmě zachycují další materiály určené pro Pentagon uniklé americkým zpravodajským službám. Portál Politico v pátek napsal, že dokumenty naznačují, že Budapešť mohla povolit využívání svého vzdušného prostoru k přesunu zbraní partnerům i Ukrajině. Popisují plán pro ukrajinské piloty ohledně přeletu s darovanými chorvatskými vrtulníky přes Maďarsko.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Maďarska Viktor Orbán

Článek

Pokud by informace byly pravdivé, znamenalo by to, že Budapešť nejen nechává zbraně procházet vzdušným prostorem, ale také to, že odporují zprávám naznačujícím, že helikoptéry budou přepravovány po zemi nebo prostřednictvím letů do Polska, uvedl web.

Spisy nabízejí nový pohled na Maďarsko
web Politico

Zdůraznil, že na uniklých stránkách se zmínky o Maďarsku objevují několikrát a nabízejí nový pohled na „zemi, která pravidelně mate své vlastní spojence“. Naznačují mimo jiné, že navzdory prosazování proruských narativů Maďarsko – které sdílí část hranice s Ukrajinou – může tajně umožňovat spojencům využívat své území k přesunu zbraní směrem k bojišti.

Federální úřad pro vyšetřování ve čtvrtek zatkl v Massachusetts 21letého Jacka Teixeiru, zaměstnance letecké složky národní gardy. Podle médií vedl chatovací skupinu, jež sdružovala obdivovatele zbraní včetně nezletilých, kteří sdíleli i rasistické memy. V pátek si podle CNN vyslechl obvinění z ne­oprávněného držení a předávání utajovaných informací, Federální soudce rozhodl, že Teixeira zůstane i nadále ve vazbě.

Foto: Reuters

Člen Letecké národní gardy Jack Teixeira na archivním snímku

Kyjev podrážděn

Únik dokumentů podle médií popudil ukrajinské představitele, kteří se ovšem veřejně snaží dopad zveřejněných informací bagatelizovat. Podle Politica se nicméně za zavřenými dveřmi objevují známky podráždění. Nepohoršuje je ani tak hodnocení stavu ukrajinských ozbrojených sil či informace o nedo­statku zbraní, jako spíš pesimismus ohledně šancí Kyjeva při očekávané protiofenzivě. Citoval nejmenované vysoké ukrajinské úředníky, podle nichž doku­menty odrážejí názory skeptiků v Pentagonu i v Bílém domě.

Únik dokumentů Pentagonu: 21letý podezřelý skončil v poutech FBI

Amerika

Ukrajinští vládní představitelé přitom tento týden při návštěvě řady zemí museli odpovídat na otázky, zda úniky ovlivní vztahy Kyjeva se Spojenými státy. Shodně tvrdili, že jednota mezi spojenci je jedním z hlavních vojenských zájmů Ukrajiny, všimla si ruská redakce Hlasu Ameriky. Citovala ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova, který v Madridu novinářům řekl, že odhalené podrobnosti je „nepříjemné slyšet“. Zároveň ale dodal, že obsahují „mnoho informací, které nejsou pravdivé“, aniž zacházel do detailů.

Úniky označil za cílenou operaci ve prospěch Ruska, která má „snížit důvěru mezi spojenci“.

Ruská redakce Hlasu Ameriky pak uvedla, že ukrajinské úřady i obyčejní lidé dávají najevo, že si nemohou dovolit kvůli únikům rozepře se Spojenými státy, které už Ukrajině poskytly více než sto miliard dolarů vojenské i civilní podpory.

„Je škoda, že se takové věci stávají,“ citovala Kyjevanku Nataliji Malcevovou. „Věřím Joeovi Bidenovi, vím, že je to zkušený člověk, který miluje Ukrajinu. A jsem si jistá, že se všechno urovná,“ uvedla.

Prověrky slabinou
Britský list The Guardian upozornil, že za únikem tajných materiálů zjevně není činnost zpravodajských služeb, jež by se snažily zdiskreditovat Spojené státy.
Je to důsledek poskytování bezpečnostní prověrky Pentagonem na úroveň „přísně tajné“ velkému množství lidí včetně vojáků, ale také civilistů nebo najatých spolupracovníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám