Hlavní obsah

Únik dokumentů Pentagonu: 21letý podezřelý skončil v poutech FBI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V souvislosti s únikem utajovaných vojenských dokumentů na internet zadržel ve čtvrtek Federální úřad pro vyšetřování (FBI) 21letého příslušníka zpravodajského oddělení letecké národní gardy v Massachusetts. Uvedla to stanice CNN s tím, že se zadržený mladík jmenuje Jack Teixeira.

FBI zadržela podezřelého z úniku tajných dokumentůVideo: Reuters

 
Článek

Příslušník národní gardy měl dokumenty vztahující se k válce na Ukrajině a dalším oblastem mimořádného zájmu americké armády sdílet v online chatovací místnosti zřízené pro komunitu hráčů počítačových her.

Z chatu pro komunitu dvaceti až třiceti fandů videoher se citlivé a tajné materiály Pentagonu a jeho spojenců dostaly až na ruské sociální platformy.

Informaci, že v souvislosti s únikem dokumentů vyšetřovatelé pátrají po Jacku Teixeirovi, New York Times již dříve prozradily dva nezávislé zdroje.

USA ztrapnil úniky dat 20letý rasistický mladík z vojenské základny

Amerika

Postupně je stále zřejmější, že únik není sofistikovanou zpravodajskou operací nějaké země, jejímž cílem by bylo diskreditovat USA, ale důsledkem toho, že Pentagon udílí nejpřísnější bezpečnostní prověrku velkému počtu lidí, ať už osobám aktivně sloužícím nebo civilním, ale také najatým zaměstnancům. Celkem je jich asi jeden a čtvrt milionu, podotkl list The Guardian.

Reklama

Související témata:
Pentagon Papers

Výběr článků

Načítám