Hlavní obsah

Unikly snímky vážně poškozené ruské ponorky. Je pomalu na odpis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Analytici z bezpečnostní komunity Conflict Intelligence Team (CIT) uvedli, že ruská ponorka Rostov na Donu, poničená minulý týden při útoku na Sevastopol, už do žádných bojů pravděpodobně nezasáhne. V trupu má totiž dvě velké díry, které jen těžko půjdou opravit. Pro Rusko by podle nich bylo jednodušší postavit ponorku úplně novou.

Foto: Conflict Intelligence Team/Twitter

Fotky zachycující poškození ponorky Rostov na Donu

Článek

Ukrajinská armáda provedla útok na přístav v Sevastopolu na anektovaném Krymu minulý týden ve středu. Podle analytiků mělo dojít dohromady ke dvěma zásahům do trupu ponorky. Ten první měl zasáhnout místo, kde jsou uložena torpéda, druhý pak oblast pro posádku.

„Myslím, že jde o úplnou ztrátu (ponorky) vzhledem k rozsahu poškození. Jde o dvě díry v trupu a o další vnitřní poškození,“ uvedli analytici na sociální síti X, dříve známé jako Twitter, kde také publikovali snímky, jež mají poškození zachycovat.

Podle nich je sice oprava možná, ale byla by obtížná a trvala by dlouho. „Vyžadovala by hodně prostředků a pravděpodobně by musela být provedena na Admiralitě v Petrohradě,“ uvedli k možné opravě s tím, že mnohem jednodušší by už bylo postavit ponorku novou.

Foto: Black Sky, Reuters

Satelitní snímek přístavu v Sevastopolu po útoku 13. září a před ním (vpravo nahoře)

K podobnému závěru došlo i britské ministerstvo obrany, které uvedlo, že Rusko pravděpodobně nebude schopno tuto ponorku typu Kilo 636,3 rychle opravit.

„Podle dostupných zdrojů (…) Rostov (na Donu) utrpěla katastrofické poškození,“ uvedlo v pátek britské ministerstvo ve své pravidelné ranní svodce.

Během útoku na Sevastopol došlo k zásahům ponorky Rostov na Donu a také výsadkové lodi Minsk – Ukrajinci použili střely s plochou dráhou letu Storm Shadow a drony.

„Jedná se o značné škody a nyní můžeme říci, že je velmi pravděpodobné, že jsou (plavidla) neopravitelná,“ uvedl zástupce šéfa ukrajinské zpravodajské služby Andrij Juso.

Doplnil, že pro Ruskou federaci je tato ponorka velmi důležitá hlavně kvůli tomu, že byla schopna odpalovat střely Kalibr.

Dým stoupá z místa ukrajinského zásahu v Sevastopolu – video z 13. záříVideo: Reuters

Zápis do historie. Ukrajinci se radují z unikátního zásahu ruské ponorky

Válka na Ukrajině
Foto: Social Media, Reuters

Následky ukrajinského útoku na Sevastopol

Reklama

Výběr článků

Načítám