Hlavní obsah

Ukrajinu už jsme vlastně demilitarizovali. Zajímavá logika ruského velvyslance v OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusku už se podařilo Ukrajinu „demilitarizovat“, jak zněl jeden z Kremlem deklarovaných cílů, když Moskva před více než dvěma lety zahájila vojenskou invazi do sousední země. Tvrdí to alespoň ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja, který během pátečního jednání Rady bezpečnosti argumentoval pozoruhodnou logikou.

Foto: Yuki Iwamura, ČTK/AP

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja

Článek

„S přihlédnutím k tomu, že ozbrojené síly Ukrajiny již delší dobu nebojují vlastními zbraněmi, lze říci, že cíl naší speciální vojenské operace (ruský eufemismus pro invazi na Ukrajinu – pozn. red.) demilitarizovat Ukrajinu byl splněn. Nyní ozbrojenci přežívají pouze díky dodávkám ze zemí NATO,“ citovala ruská agentura TASS Něbenzju.

„Ale i přes přesun nejdražšího západního vybavení na frontu ruské ozbrojené síly důsledně pokračují v ničení abramsů a leopardů,“ dodal diplomat s odkazem na tanky americké a německé provenience.

Ukrajinu jsme naopak militarizovali, svitlo Prigožinovi

Válka na Ukrajině

V televizním projevu z 24. února 2022 ruský prezident Vladimir Putin prohlašoval, že cílem „speciální vojenské operace“ neboli ruské invaze na Ukrajinu je „chránit lidi, kteří jsou vystaveni zneužívání, genocidě ze strany kyjevského režimu“ a „demilitarizovat a denacifikovat Ukrajinu“.

Moskva však svá vyjádření v průběhu času mění. Kreml sám nyní označuje konflikt za „válku“, ačkoliv dříve podobná vyjádření ruské úřady stíhaly, stále více také boje líčí jako existenciální zápas o přežití Ruska, které čelí útoku „kolektivního Západu“, a sahá také více k pseudohistorickým argumentům, jak ukázal například letošní rozhovor amerického moderátora Tuckera Carlsona s Putinem, který ve svém vysvětlování zašel až do 9. století.

KOMENTÁŘ: Ruská propaganda a hledání ďábla – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám