Hlavní obsah

Vystřídání wagnerovců v Bachmutu bude pro Rusy těžké, Ukrajinci toho mohou využít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wagnerovci se sice chlubí ovládnutím Bachmutu, k čemuž jim už blahopřál ruský prezident Vladimir Putin. To ale nic nemění na skutečnosti, že jsou jejich řady prořídlé a budou potřebovat vystřídat. Majitel Jevgenij Prigožin plánuje stažení své armády ke čtvrtku. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozorňuje, že její vystřídání nebude jednoduché, ukrajinské jednotky totiž drží vyvýšené pozice u města.

V Bachmutu vlají ruské vlajkyVideo: Reuters

 
Článek

„Je nepravděpodobné, že by Wagnerovy síly mohly provést během pěti dnů kontrolovaný odchod z Bachmutu za kontaktu s ukrajinskými silami, aniž by narušily snahy ruského ministerstva obrany připravit se na ukrajinskou protiofenzivu,“ napsal ISW.

„Nepravděpodobné je i to, že by Wagnerovy síly zabezpečily adekvátní obranné postavení nebo upevnily stávající územní zisky v Bachmutu tak, aby ke čtvrtku efektivně zabránily ukrajinským protiútokům. Stažení se při kontaktu s nepřítelem je obtížný úkol a je nepravděpodobné, že by ho Wagnerova skupina dobře provedla v pětidenním termínu,“ dodal.

Institut také připomněl špatnou komunikaci mezi wagnerovci a ruskými konvenčními silami nebo polovojenskými jednotkami, jež spadají pod ruské ministerstvo obrany. „To jsou faktory, které mohou narušit hladkost operace,“ myslí si ISW.

Rusko oznámilo dobytí Bachmutu

Válka na Ukrajině

ISW upozornil, že ukrajinské síly jsou stále v Chromovém, které sousedí těsně se západním okrajem Bachmutu, a v Ivanivském, takže kontrolují silnici z Bachmutu do Kosťantynivky.

„Ukrajinské dělostřelectvo může stále pálit na ruské pozice,“ dodal institut.

„Nepřítel nedokázal obklíčit Bachmut a ztratil část dominantních výšin okolo města. Pokračující postup našich jednotek na předměstích po křídlech ztěžuje nepříteli pobyt v Bachmutu,“ uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová v neděli na Telegramu.

Podle ní je město Ukrajinci částečně obklíčeno a nepřítel se v něm musí bránit.

Bachmut je už jen v našich srdcích, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

„Naše jednotky dnes dobyly více než deset nepřátelských pozic na severu a jihu u Bachmutu a vyčistily velký kus lesního masivu u Ivanivského,“ dodala Maljarová, která v minulých dnech oznámila osvobození 20km.

Ukrajina postupuje okolo Bachmutu ze severu i jihu, což přiznávají i ruští vojenští korespondenti.

Rusko přisouvá další jednotky

Podle institutu navíc není pravděpodobné, že by mělo ruské velení dostatek sil, aby současně vystřídalo wagnerovce v Bachmutu a ještě krylo křídla, po nichž se snaží postoupit Ukrajinci severně i jižně od Bachmutu.

Rusové podle analýzy ISW potřebují přisunout k Bachmutu další síly, pokud wagnerovci opravdu odejdou. Mluvčí ukrajinské skupiny sil Východ Serhij Čerevatyj potvrdil, že Rusové pokračují v přesunu výsadkových, motostřeleckých a speciálních jednotek na křídla u Bachmutu.

„V posledních čtyřech dnech Rusko s vysokou pravděpodobností přesunulo několik praporů, aby posílilo bachmutský sektor,“ uvedla v sobotu i britská rozvědka.

Stalo se tak po ukrajinských taktických ziscích na křídlech. „Následovalo to po opakovaných vyjádřeních Prigožina, že wagnerovci už nebudou u Bachmutu bojovat,“ dodala rozvědka.

Rusko přitom má jen málo volných jednotek nezapojených do bojů a jejich přesun k Bachmutu může ohrozit ruské přípravy na odražení případné ukrajinské protiofenzivy.

Padl Bachmut? Ukrajinci se na kousku stále ještě drží

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám