Hlavní obsah

Ukrajinští vojáci už operují v Robotyne, evakuovali z něj civilisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské jednotky operují ve vesnici Robotyne ve směru od Orichivu na Tokmak a Melitopol, o kterou už několik týdnů bojují. Ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda zveřejnila záběry, jak z vesnice evakuuje obyvatele. Fotografie, které se podařilo geolokovat, publikovala i náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Jestliže mohou ve vesnici pracovat novináři a v klidu probíhat evakuace, znamená to, že je relativně bezpečná, zhodnotil situaci Institut pro studium války (ISW).

Ukrajinští vojáci vstoupili do RobotyneVideo: FB 47. samostatná mechanizovaná brigáda Ukrajinských sil

 
Článek

Ukrajinská 47. samostatná mechanizovaná brigáda k závěrům zveřejněným 22. srpna uvedla na svém facebookovém profilu, že se jejím příslušníkům podařilo prorazit ruskou obranu.

„Vojáci 47. samostatné mechanizované brigády vstoupili do vesnice Robotyne, která leží na směru na Melitopol. Dva měsíce tvrdých bojů a vojáci naší brigády s podporou dalších jednotek prolomili vícevrstvou obrannou linii okupantů,“ stojí v textu. Brigáda rovněž zveřejnila záběry, jak pomáhá místním obyvatelům.

Maljarová napsala na svém kanálu na Telegramu: „Vojáci 47. brigády, kteří se probojovali do vesnice Robotyne, zorganizovali evakuaci civilistů v bojovém vozidle pěchoty Bradley. Naši vojáci plní plánované bojové úkoly a Rusové v reakci ostřelují Robotyne z dělostřelectva. Boj pokračuje.“

Robotyne ještě bráníme, píšou ruští blogeři

Ruští blogeři už minulý týden přiznali, že Ukrajinci pronikli do obce a drží se na jejím severu. „Na záporožské frontě se ukrajinská armáda za cenu několika zničených útočných oddílů a obrněné techniky včetně bojových vozidel pěchoty Stryker opevnila na severním okraji obce Robotyne,“ napsal v úterý telegramový kanál Dva majora.

Dodal, že v centru obce probíhají těžké krvavé boje a ruské letectvo a dělostřelectvo ničí okolní opevněné pozice nepřítele. Jeho slova o tom, že „nepřátelské vrtulníky byly detekovány v extrémně nízkých výškách“, ale ukazují, že Ukrajinci nasadili beze ztrát helikoptéry. Rusové tedy nekontrolují vzdušný prostor.

Ruský kanál Archangel specnaza uvedl: „Podle slov bojovníků je kontrola (nad vesnicí) 50 na 50, schovávají se ve sklepech a hlídají je. Jeden bradley vjel do vesnice a dostal to protitankovou řízenou střelou.“

Zmínil i evakuace na ukrajinské straně, ovšem bez podrobností, takže není jasné, zda šlo o evakuaci obyvatel, nebo o evakuaci zraněných vojáků. Kanál Rybar zmínil i ukrajinské video, i on ale uvedl, že ruské jednotky dál drží jih Robotyne. Informuje nicméně o příchodu posil do Malé Tokmačky, které by se zapojily do boje, pokud by došlo k průlomu na linii mezi obcemi Robotyne a Verbove.

Podle Institutu pro studium války (ISW) Ukrajinci postoupili nejen v Robotyne a jihovýchodně od něj, ale také východně od Novoprokopivky, ležící 5 km jižně od Robotyne. To naznačuje, že se ukrajinským čelním jednotkám podařilo Rusy obejít.

Ukrajinský válečný reportér Konstantin Mašovec informoval, že 16. srpna byly nasazeny části 108. výsadkového pluku u Robotyne a o čtyři dny později u Novopokrivky. Na konci července části tohoto pluku působily u zničeného Antonivského mostu naproti Chersonu.

U Robotyne také od 7. srpna působil 56. pluk patřící ke stejné, 7. výsadkové divizi. To naznačuje, že Ukrajinci tam nasadili posily a postoupili, protože ruské jednotky byly po dlouhých tvrdých bojích oslabené a už nemohly útoky zadržovat.

ISW také odmítl občas se objevující kritiku kyjevské taktiky. Kritici tvrdí, že by Ukrajinci měli vrhnout všechny síly do jednoho směru postupu, ať už od Orichivu přes Robotyne na Tokmak, nebo do útoku vedeného od Velyke Novosilky podél řeky Mokri Jaly.

Tím, že Ukrajinci vedou útok ve dvou směrech, ale komplikují situaci ruským obráncům, kteří nevědí, kam soustředit své jednotky. Ukrajinské operace u Bachmutu zase brání Rusku přesunout na jih jednotky z východu a brzdí i ruské snahy útočit na Kupjansk.

Ukrajinci osvobodili Urožajne. Ukázali modro-žlutou vlajku

Válka na Ukrajině

Ukrajinci útočí na jih podél řeky Mokri Jaly, Rusové ztratili Urožajne

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám