Hlavní obsah

Ukrajinci osvobodili Urožajne. Ukázali modro-žlutou vlajku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Urožajne

Příslušníci 35. brigády ukrajinské námořní pěchoty se ukázali s ukrajinskou vlajkou ve vesnici Urožajne, aby dali najevo, že ji kontrolují. Podle Institutu pro studium války (ISW) oznámení o osvobození vsi odpovídá vývoji v posledních dnech, kdy Ukrajinci drželi sever vesnice a objevily se zprávy o stahování Rusů. Podle toho, kde všude se vedly boje, se Ukrajinci snaží rozšířit průnik podél řeky Mokri Jaly do stran.

Foto: LIBKOS, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci se čtyřkolkami u Bachmutu

Článek

Osvobození vesnice oznámila náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová i ukrajinský generální štáb na Facebooku: „Během útočných operací jednotky Obranných sil Ukrajiny dobyly vesnici Urožajne, opevnily se na dosažených hranicích, jejich dělostřelectvo pálilo na zjištěné nepřátelské cíle a přijaly opatření proti palbě nepřátelských baterií“.

Geolokace záběru potvrdila, že skupina vojáků je skutečně v centru Urožajného.

Ruské zdroje uvedly, že Rusové zaútočili 15. srpna i na dříve osvobozené Staromajorske. Boje trvaly do 16. srpna ráno, průlom však nepřinesly.

Oficiální ruské zdroje se k situaci u řeky Mokri Jaly příliš nevyjadřují, ministerstvo obrany zmínilo boje u Staromajorského, což je vesnice naproti Urožajnému, a ukrajinské ztráty v nich.

„Žár trvá“

Ruský dobrovolnický prapor Vostok, který brání ruské pozice u vesnice, však oznámil, že se Ukrajinci nyní soustředí na útoky východně od Urožajného na Kermenčik vzdálený 15 km od Velike Novosilky:„Žár trvá. Poté, co nepřítel pronikl naší obranou a pocítil všechny dárky z našeho ohnivého pytle, rozhodl se rozšířit své předmostí a zamířit k vesnici Okťabrskoje (Kermenčik). Asi sedm kusů obrněné techniky v doprovodu pěchoty se pokusí využít nový směr. Nepříjemné je to v tom, že nová linie fronty umožňuje nepříteli neútočit na Novodoněcke čelně, ale řešit to útokem přes Okťabrskoje.“

Od jihozápadu by tak Ukrajinci podle něj mohli ohrožovat Vuhledar. Ruský kanál WarGonzo zmiňoval i ukrajinský útok na Novodoněcke.

Už v úterý se objevily zprávy, že průzkumné ukrajinské oddíly pronikly přes ruskou obranu do Zavitne Bažannja, ale byly odraženy a utrpěly ztráty. Ruský kanál WarGonzo uvádí, že Ukrajinci útočili i na Straromlynivku, která je ještě jižněji než Zavitne Bažannja, a také zmiňuje útoky na Prijutne.

To by naznačovalo, že Ukrajinci chtějí průnik podél řeky Mokri Jaly rozšířit, aby sahal od Prijutneno západně od toku až po Novodoněck a Kermenčik na východě od řeky Mokri Jaly do šířky cca 20 km.

Rusové ustupují i u Robotyne

Podle ISW Ukrajinci dosáhli územních zisků u Robotyne, přes které se jim ale zatím nepodařilo prorazit. Potvrzují to geolokované záběry z oblasti. „Ukrajinské ozbrojené síly za podpory dělostřelectva napadly Robotyne z východu a severovýchodu. Sever vesnice se stal šedou zónou (tedy oblastí, nad kterou nemá ani jedna strana kontrolu).

Podobné operace podnikly ukrajinské jednotky u Verbove,“ uvedl telegramový kanál ruských dobrovolnických jednotek z Osetije a Analije Bataljon15.

O útoku na Verbove, který by také znamenal rozšíření ukrajinského průniku, se zmiňovali ruští blogeři už v minulých dnech.

Postup Ukrajinců zdůvodňují ruští vojenští blogeři nasazením a velkým počtem záloh. „V Záporožské oblasti nasadili Ukrajinci strategické rezervy. Ve směru od Orichivu na Robotyne nasadila 82. výsadková brigáda obrněné transportéry Marder a Stryker, z nichž některé byly zničeny,“ uvedl ruský vojenský blog Dva majora.

Ukrajinci tlačí tam, kde už nezbyla minová pole

„Některé opevněné body musely ruské jednotky opustit,“ přiznal kanál. Uvedl, že důvodem ústupu je trvalý tlak ukrajinských jednotek „v místech, kde už nezbyla žádná minová pole“. To se zřejmě stalo na severním okraji Robotyna, kde se už ukrajinští vojáci nesetkávají s nutností potýkat se s minovými poli.

Výpady malých mobilních skupin však podle ISW neodpovídají nasazení rozsáhlých mechanizovaných záloh, o němž píší ruští vojenští blogeři.

Ukrajinci útočí na jih podél řeky Mokri Jaly, Rusové ztratili Urožajne

Válka na Ukrajině

Ukrajina zveřejnila nové záběry útoku vodním dronem na Kerčský most

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám