Hlavní obsah

Ukrajinským pilotům pomůže český simulátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské letectvo zatím stojí poněkud ve stínu obětavého boje pozemních jednotek čelících ruské armádě. Pomoci pilotům v jejich nelehké situaci, kdy je mimo jiné těžké při nedostatku bojových strojů provádět tak potřebný výcvik, se rozhodla česká společnost Vrgineers se svým přenosným leteckým simulátorem. Jeden přístroj v hodnotě přes milion korun totiž ukrajinskému letectvu darovala.

Foto: Leah Millis, Reuters

Tým specialistů odstraňuje bombu na střeše jednoho z charkovských domů v Saltivce.

Článek

Stěžejní součástí simulátoru Vrgineers Portable Trainer je headset pro virtuální realitu, tedy zařízení podobné helmě, které přenáší pilota do virtuální simulace.

Vrgineers Portable Trainer byl původně vyvinut pro americkou námořní pěchotu.

Společnost ho ale po dohodě s ukrajinskou stranou překonfigurovala tak, aby na něm mohli trénovat piloti létající na strojích Suchoj Su-25 a Su-27.

„Jsme v kontaktu s ukrajinskou ambasádou, jejíž zástupci si vyzkoušeli naše simulátory a následně po konzultaci s veliteli svých vzdušných sil vybrali konkrétní typy letadel, u kterých je výcvik aktuálně nejpotřebnější. My jsme nemuseli nic konstrukčně měnit, pouze jsme upravili simulační software, aby podporoval požadované typy letadel,“ vysvětlil Právu ředitel společnosti Marek Polčák.

Rusko jedná s Ukrajinou o výměně 77 námořníků

Evropa

Celá akce proběhla za pomoci vojenského přidělence ukrajinské ambasády v České republice a vojenského přidělence České republiky v Polsku, díky nimž se podařilo simulátor úspěšně na Ukrajinu dopravit. Významnou podporu poskytlo i Ministerstvo obrany České republiky.

Původně pro mariňáky

„Ukrajinské letectvo má omezený počet letadel, přitom výcvik snižuje počet strojů, které mohou být nasazeny na plnění misí. Oproti tomu simulátor může být v provozu 24 hodin denně, může se lehce přesouvat, za nějakých deset minut je složený a rozložený,“ uvedl Polčák.

Piloti na něm podle něj mohou simulovat taktiku při misi, navigaci, podporu pozemních jednotek nebo ovládání zbrojních systémů.

Souhrn dění na Ukrajině do středeční půlnoci

Evropa

„Je to určeno pro piloty, kteří už mají za sebou základní výcvik a umějí létat, není to pro nováčky, kteří nikdy neseděli v kokpitu a teprve se učí, kde a co mají ovládat,“ zdůraznil Polčák.

Firma skladný simulátor s headsetem vyvinula na základě požadavků výběrového řízení vypsaného U.S. Marine Corps, tedy populárními mariňáky, k tréninku jejich pilotů, ale nabízí ho k užití i dalším ozbrojeným složkám po celém světě.

Společnost Vrgineers už uspěla se svým větším simulátorem Classroom Trainer u amerických ozbrojených sil i u britského Královského letectva.

„Používají ho na trénink budoucích pilotů letadel F-35 v leteckých akademiích. Na něm se totiž dají cvičit i základní procedury, jak se nahazuje motor, kde se zapíná navigace a podobně,“ dodal Polčák.

Reklama

Výběr článků

Načítám