Hlavní obsah

Ukrajinský postup brzdí i bujný plevel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská rozvědka ve čtvrtek upozornila na jednu neobvyklou příčinu pomalého ukrajinského postupu. Tou je bujný plevel a hustý podrost a rozrůstající se nebo nově vzešlé náletové dřeviny na rok a půl neobdělávaných polích. Rusům to usnadňuje maskování a Ukrajincům komplikuje čištění minových polí.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Ladem ležící pole v Chersonské oblasti s nevybuchlou raketou z raketometu BM-21 Grad

Článek

„V bojové zóně převažující orná půda byla ponechána 18 měsíců ladem a za teplých a vlhkých letních podmínek se návrat plevele a keřů zrychluje. Opětovný růst podrostu na bojištích na jižní Ukrajině je zřejmě jedním z faktorů přispívajících k obecně pomalému postupu,“ uvádí rozvědka.

Zmiňuje, že je to potíž pro postup obou stran: „I když podrost může poskytnout krytí pro malé kradmé výpady pěchoty, nakonec ztěžuje postup pro obě strany.“ Momentálně z toho však těží víc Rusové než útočící Ukrajinci: „Dodatečný (rostlinný) kryt pomáhá maskovat ruské obranné pozice a ztěžuje čištění obranných minových polí.“

Hlavním důvodem pomalého ukrajinské postupu však je, že Ukrajinci útočí do dobře vybudované ruské hloubkové obrany, kterou jistí hustá minová pole. Nemají také, jak vytvořit v místech útoku vzdušnou převahu, které by usnadnila průlom tankových jednotek, takže Rusové mohou proti ukrajinským tankům nasazovat bitevní vrtulníky.

Ukrajinská ofenziva vázne. Zde jsou hlavní důvody

Válka na Ukrajině

Ukrajince brzdí hlavně miny, za 14 dní přišli o 20 procent techniky

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám