Hlavní obsah

Ukrajince brzdí hlavně miny, za 14 dní přišli o 20 procent techniky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda ztratila během prvních dvou týdnů ofenzivy asi dvacet procent nasazených zbraní. Je mezi nimi i západní technika včetně tanků Leopard, uvedl list The New York Times. V dalších týdnech po změně taktiky poklesly ztráty na deset procent, stále jsou však vysoké kvůli minovým polím, jež stále zpomalují postup.

Foto: Telegram @annamaliar

Poškozený vůz Bradley

Článek

Mezi ztracenou technikou jsou americká bojová vozidla pěchoty Bradley, jejichž úkolem bylo dostat útočící pěchotu k obranným liniím nepřítele. Musela však překonat rozsáhlá minová pole.

Dobré pancéřování v mnoha případech ochránilo ukrajinské vojáky nejen před palbou kulometů, ale i před následky výbuchů min. „V uších vám zvoní a věci vevnitř létají,“ řekl listu vojín Serhij, který přežil výbuch miny pod transportérem u Orichivu. Zasažený bradley však nemohl jet dál, a proto se vojáci nedostali k nepřátelským liniím.

„Američané vyrobili tento stroj, aby chránil posádku,“ uvedl zdravotník, který v tomto voze evakuoval zraněné, listu The New York Times. Jezdí už ve třetím, protože první dva najely na protitankovou minu.

Ve druhém případě ve chvíli, kdy byla skupina vyslána evakuovat zraněného v minovém poli, slyšela výbuchy protipěchotních min. Snažili se přitom jet v stopách pásů po jiném vozidle, aby se vyhnuli protitankovým minám.

Rusové zveřejnili video, jak voják v nemocnici dostává milion rublů za zničený leopard

Válka na Ukrajině

Jakmile se vojáci dostali ke zraněným, začali pálit na pozici ruského kulometu. Zdravotník skočil do kráteru po dělostřeleckém granátu, protože se domníval, že tam mina nebude. Ale byla a utrhla mu kus nohy. Doplazil se do bradleyho. Při návratu ale transportér najel na protitankovou minu, která poškodila nástupní rampu. Do bezpečí je odvezl další bradley.

Třetina bradleyů je vyřazena

Podle blogu Oryx sledujícího ztráty na obou stranách konfliktu na základě fotografií zničené techniky bylo poškozeno nebo zničeno už 28 transportérů Bradley. Patnáct z nich, když uvázly v minovém poli a zaútočily na ně vrtulníky. Dalších šest jich bylo opuštěno u Malé Tokmačky. Všech 99 dodaných bradleyů dostala 47. brigáda, jak plyne z čísel. Už přišla o třetinu z nich.

Experti uvedli, že velké ztráty se daly čekat vzhledem k mohutnosti ruských obranných linií. „Je reálné, že Ukrajinci měli ztráty v této výši,“ uvedl analytik Dylan Lee Lehrke pracující pro britskou společnost Jane´s. Dodal, že velké ztráty jsou typickým znakem opotřebovávacích válek.

Záplava min

V obranných liniích položili Rusové ohromné množství min nejrůznějších typů, od protitankových po protipěchotní. Kromě kovových i plastové, které neodhalí detektory kovu. Jsou mezi nimi skákavé miny, které, když se na ně šlápne, vybuchnou směrem vzhůru a rozptýlí okolo sebe spršku střepin. U dalších jsou připojené deset metrů dlouhé tenké drátky, které mohou také iniciovat výbuch.

„Neuměl jsem si něco takového představit,“ uvedl ukrajinský voják z jednotky, která odvážela zraněné. „Myslel jsem si, že miny budou v řadách, ale jsou po celém poli. Všude,“ popsal.

Foto: Stringer, Reuters

Protitanková mina nastražená ruskou armádou u vesnice Novodarivka

„Abyste vyčistili průchod, musíte mít velkou odvahu a klidnou hlavu,“ uvedl velitel ženistů Maksym Prysjažňuk. Je to delikátní práce, chirurgická.“ Soustředění ztěžuje, že kolem je slyšet palba a výbuchy granátů. Ženisté s sebou nosí detektory kovu a dlouhé štíhlé sondy, jimiž píchají do země, jestli tam nenarazí na minu, aniž by ji odpálili. „Toto jsou naše nástroje. A ikona v kapse,“ dodal velitel.

Miny jsou doplněny různými pastmi, některé vybuchnou, právě když se vyzvednou. Ani vyčištěná cesta nemusí být bezpečná, protože Rusko vypaluje miny raketami a může cestu opět zaminovat motýlkovými minami.

Ukrajina sice má už od listopadu odminovací vozidla M58 MICLIS, uvedl ukrajinský server Miliranyj, jenomže ta mohou odminovat jen 3000 metrů. Odminovací zařízení se dají namontovat i na tank, jenomže Rusové vždy na tato vozidla a tanky soustředí palbu. Ukrajina už ztratila deset tanků Leopard a odminovacích vozidel, všechna ale v prvních dvou týdnech protiofenzivy. Například 33. mechanizovaná brigáda přišla o třetinu svých leopardů.

Ukrajinci ukázali obrněnec Bradley po přímém zásahu. Je mimořádný, všichni zdrávi, pochvalují si

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám