Hlavní obsah

Ukrajinský ministr obrany: Ofenziva jde lépe, než se čekalo. Rusko může být poraženo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina musí zabezpečit rozsáhlé území, které znovu dobyla, před možným ruským protiútokem, varoval ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Blesková protiofenziva Kyjeva podle něj probíhá „lépe, než se očekávalo“. Ukrajinští vojáci postoupili v posledních dnech o desítky kilometrů.

Ukrajinci při protiofenzívě získávají zpět okupovaná územíVideo: AP

 
Článek

„Protiofenziva osvobozuje území, a to je poté třeba kontrolovat a být připraven ho bránit,“ řekl Reznikov britskému listu Financial Times.

Dodal, že je potřeba se mít na pozoru, protože ruské síly by mohly zahájit protiútok na roztažené zásobovací linie Ukrajinců. Současně je podle něj důležité nepostoupit příliš daleko, kde by mohli ruští vojáci ty ukrajinské snadno obklíčit.

Putinův propagandista: Někteří ruští velitelé by měli být popraveni

Válka na Ukrajině

Ukrajinští vojáci jsou po šestidenním útoku unavení, ale morálka v armádě je stále vysoká, protože „se ukazuje, že Rusko lze porazit“, řekl Reznikov.

Ukrajinský blitzkrieg – který Reznikov popsal jako „sněhovou kouli valící se z kopce“ – je zatím největším neúspěchem Ruska od zahájení agrese, kterou nařídil ruský vládce Vladimir Putin a která začala 24. února.

Zelenskyj: Dobyli jsme zpět Izjum

Válka na Ukrajině

Generál Valerij Zalužnyj, velitel ukajinských ozbrojených sil, uvedl, že se Ukrajinci nacházejí pouhých 50 km od ruských hranic. Fotografie, které zveřejnil na Telegramu, ukazují, že ruské jednotky opustily své pozice v takovém spěchu, že po sobě vojáci na dřevěných stolech nechali i nachystané jídlo.

„Ozbrojené síly Ukrajiny pokračují v osvobozování území okupovaných Ruskem,“ napsal Zalužnyj. „Od začátku září bylo získáno zpět více než 3 000 kilometrů čtverečních,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov

Reklama

Výběr článků

Načítám